Når Troms Kraft i dag går ut med en annonse som advarer mot usikker is ved regulerte vann, er forholdene helt annerledes i kommunens utfartsområder.

Der ligger nemlig isen stort sett like tykk som tidligere i vinter.

Målt rundt juletider

- Det er klart at isforholdene rundt et regulert vann blir noe helt annet enn ved vanlige vann, sier fagleder Jan Kåre Larsen ved Bydrift.

Ifølge Larsen ble isen på Prestvannet målt rundt juletider, og erfaringsmessig begynner den ikke å tine før i begynnelsen av mai.

- Prestvannet er det eneste stedet hvor vi måler isen, og på høstparten setter vi opp skilt når isen er usikker og fjerner dem igjen når isen er tykk nok, forklarer Larsen.

”Tykk nok”

”Tykk nok” innebærer en tykkelse på 15 cm. Utover senvinteren og våren måler man ikke isen, og varsler i prinsippet heller ikke når den begynner å bli usikker.

- Folk skal selv forstå at isen begynner å bli utrygg mot våren, men det hender at vi setter opp skilt likevel da folk ikke alltid er like flink til å bruke sunt vett, sier Larsen.

Selv om altså Larsen mener isen er trygg, ber han likevel turgåere være forsiktig når de begir seg ut på islagte vann.

- Folk bør ferdes med fornuft og husk at når det legger seg overflatevann oppå isen kan det være fare på ferde, avslutter Larsen.

Svekket is

Troms Kraft på sin side ber publikum huske at ”ferdsel på islagte vann som er regulert kan være forbundet med fare.”

Grunnen til det er at isen kan være stedvis svekket og dårligere på vann som er regulerte til kraftproduksjon.

- Vi oppfordrer alle som skal ferdes på og nær islagte, regulerte vann om å være oppmerksom på usikker is og åpne råker, skriver Troms Kraft i ei pressemelding.

I Tromsø gjelder dette Skarsfjord og Svartevatn/Krokvatn, mens det i våre nærmeste nabokommuner gjelder Rottenvikvatn i Lyngen og Galgo-, Rogge-, Riepei-, Gåvda-, Lávkajavre i Storfjord. Du kan se hele lista på tromskraft.no.

FAGLEDER Jan Kåre Larsen ved Bydrift,