KLAR BESKJED: På kjøleskapdøra i melkekjøkkenet i morsmelkbanken, henger følgende beskjed. Foto: Tom Benjaminsen

Morsmelkbanken holder til på Nyfødt Intensiv-avdelingen og er til for at syke og for tidlig fødte barn skal ha tilgang på melken de trenger for å vokse og bli frisk.

Les også: - Værs obs på smokken

- Mange for tidlig fødte barn trenger ekstra morsmelk. Det er ikke alle mødre som kan gi melk med det samme barnet er født, og må derfor få melk fra morsmelkbanken, forteller barnepleier Elsa Sjøvik hos avdelingen.

Ifølge Claus Klingenberg , som er seksjonsoverlege på avdelingen og professor i klinisk medisin med spesialisering på barnesykdommer, er morsmelk noe for tidlig fødte barn trenger.

- Premature barn må ha human melk – dvs. morsmelk fra mennesker. Disse barna har et svært sårbart tarmsystem og tåler ikke morsmelkserstatning like godt som fullbårne friske spedbarn, forklarer han.

– Interessert i alt

Sjøvik oppfordrer alle mødre som har overskudd av melk til å prøve seg som donorer. Det spiller ingen rolle hvor stort overskuddet er.

- Vi er interessert i alt, for snart er vi bankerott, sier hun.

Claus Klingenberg ønsker å appellere til ammende kvinners idealisme.

- Kvinner som har melk til overs gjør en fantastisk flott jobb hvis de kan levere overskudd av melk til morsmelkbanken UNN. Dette vil hjelpe de mest sårbare og syke små nyfødte barna til en best mulig start på livet, sier han avslutningsvis.

Les også: Nyfødt intensiv fikk forbedringspris

Får betalt

Banken betaler kr. 150 per liter melk, noe Sjøvik begrunner med at det er en del jobb med renhold av utstyr.

Å bringe melka til sykehuset er imidlertid ikke noe donorene trenger å tenke på. Mors-melkebilen har ukentlige runder i byen, og henter melk hos donorer. For de som bor utenfor byen er det litt mer komplisert, men dersom de har en måte å få melka til sykehuset selv, forteller Sjøvik at de er meget velkomne.

Kaster aldri melk

Sjøvik forteller at det går veldig i bølger hvor mye melk som settes inn i og taes ut av banken. Det blir allikevel aldri nok.

- I alle de årene jeg har jobbet her har jeg aldri vært med på at vi har måttet kaste melk, konstaterer hun.

HER SKULLE DET VÆRT FULLT: – Aller helst skulle jeg hatt haug på denne fryseboksen, forteller Elsa Sjøvik i Morsmelkbanken ved Nyfødt Intensiv-avdelingen på Universitetssykehuset. Foto: Tom Benjaminsen