- Knallbra tall, sier Olaf Vangstein, senirorrådgiver i NHC (Norcic Hotel Consulting), som har analysert beleggsprosenten og prisutviklingen på de norske hotellene denen vinteren.

Til tross for 9 prosents kapasitetøkning, kan Tromsø-hotellene skilte med en beleggsprosent på nesten 87, som er smått fantastisk i Norge på vinteren.

NHCs ferske markedsrapport - som også tar med seg februar-tallene - er basert på SSBs overnattings-statistikk.

Nordlys-turistene har hjulpet hotellene i Tromsø til gangs. Fra hele verden kommer de i horder for å oppleve nordlyset, kjøre rein og snøscooter og delta i norske vinteropplevelser i det høye nord.

Les også: Engelske turister okkuperer museet

Opp, opp

Vinteren 2009 var Tromsø-hotellenes beleggsprosent 66,4 prosent. Nå er den 86,7 prosent.

I samme periode har romkapasiteten i byen økt med nesten 32 prosent. Antall solgte februar-rom i Tromsø har siden 2008 økt med smått fantastiske 52 prosent

1. mai åpner nye Clarion Hotel The Edge, så å si på bryggekanten, som tar mål av seg til å bli byens nye kulturarena og samlingspunkt.

All time high

I vinter har flere av Tromsø-hotellene opplevd all time high-tilstander - en utvikling verdt å dvele ved, mener Olaf Vangstein.

I juli i år skal Tromsø arrangere Sjakk-OL.

- Dette kan også gi gode tider for hotellene, så 2014 ser ut til å bli et knallår, sier Vangstein i NHC.

Les også: Clarion Hotel Bryggen tar nytt navn

Trondheim øker

Også hotellene i Trondheim og Kristiansand har gjort det bra hittil i år, mens Bodø har hatt markert nedgang i hotellbesøket.

I august åpner nye Scandic Lerkendal med 400 rom dermed skjerpes den allerede tøffe hotellkonkurransen i Trondheim. Byen skal kjempe hardt for å beholde beleggsprosenten på 59,6 for byen under ett.

Les også: Flere hoteller holder stengt i påsken

Oslo-hotellene tjener penger

I Oslo har losjiomsetningen økt med 13 millioner hittil i år.

For øvrig har starten på året gitt en nedgang i hotellbesøket i Stavanger. Antall leide rom falt med 5,4 posent, inntektene med 6,3 prosent.

For landet under ett er situasjonen nokså status quo.

Se video: Her er byens luksussuiter

Bra i Trysil

Også en del av vinterdestinasjonene gjør det bra:

Hotellene i Trysil fikk mer enn 83 prosents belegg og gode priser i uar, viser markedsoversikten fra NHC.

Ikke uventet er det de største vinter-destinasjonene som Trysil, Hol (Geilo), Øyer osv. som klarer seg best i vinterferieperiodene. Nedturen kommer i fullt monn for disse stedene når snøen smelter, sier Olaf Vangstein.

Også Hemsedal har fått ut fantastisk gode priser av markedet så langt i år, skal vi tro den ferske markedsrapporten.

Like bra går det ikke for alle. Hotellene i Vest-Telemark (kommunenene Kviteseid, Fyresdal, Tokke, Drangedal, Nissedal og Seljord) har hatt 20,9 prrosents rombelegg så langt i år.

Norsk pessimisme

Norske hotelleiere synes å være mer pessimistiske til egen bransje enn deres europeiske kollegaer, fastslår partner Vivian Sivertsen i rådgivningsselskapet Horwath.

- Norske hotelleiere har en lavere forventning til det norske hotellmarkedet i år enn i fjor, og forventningene deres ligger langt under land som Irland, Polen og Ungarn, sier Sivertsen.

Horwath HTL (Hotel, Tourism and Leisure) i Norge har sjekket forventningen til årets sesong blant 156 norske hotelledere, som antas å gi et representativt bilde av bransjens forventninger.

Optimisme ute

- Det kan virke som den generelle stemningen i markedet er positiv over hele verden, men de norske hotelldirektørene er ikke fullt så optimistiske som sine kolleger i resten av Europa og verden, sier Sivertsen.

- Norske hotelldirektører er skeptiske til utviklingen til eget hotell og markedet generelt, sier Horwath-partneren.