Mens folk flytter fra Tromsø som følge av boligmangelen, har Bjørn Bergli i over ett år prøvd å få svar fra kommunen om hvor det finnes tomter. Uten hell.

Han er daglig leder i Troms Elementbygg AS, et firma med 7 ansatte som omsatte for rundt 11 millioner kroner i fjor.

Trenger boliger

23. Januar 2013 var han til stede på Næringsforeningens Byggebørsen. Her presenterte kontorleder Per Hareide på Byutvikling ”Boligbygging i Tromsø fram til 2022”:

• Reservert areal for cirka 13.000 boliger i kommuneplanen

• Cirka 3.000 boliger ferdig regulert

• Ønskelig med 500 nye boliger per år i perioden

• Gir en reserve for 26 år

I mars i fjor skrev Bergli til kommunen for å få hjelp til å finne byggeklare boligtomter for en- og tomannsboliger, for han klarte ikke selv å finne ut hvor disse tomtene var. Til tross for at skulle være et betydelig antall byggeklare tomter, var det uklart hvem som eier tomtene eller hva som er tenkt bygget på dem.

– Byens befolkning trenger et sted å bo, og vi har god innsikt i småboligbygging. Jeg bygger hus til barnefamilier, og jeg kontaktet derfor Hareide med spørsmål om han kunne sende meg oversikten over hvor det er eneboligtomter. Jeg får til svar at han skjønner spørsmålet godt, men svaret er vanskeligere å gi enn som så, sier Bergli.

Møtt med tafatthet

Etter flere purrebrev til kommunen, skriver han i august i fjor til lederen av næringskomiteen: ”Kommunen har fremdelen ikke oversikt over boligtomter. Er det dette som kalles å prioritere boligbygging? Jeg har hele tiden vært nødt til å mase på Eiendom - og det er slitsomt. Det vi her ser, synes jeg ikke vitner om engasjement rundt boligutvikling”.

Det er nå blitt april 2014, og Bjørn Bergli brevveksler fortsatt med kommunen. Han prøver fortsatt å få svar på spørsmålet om boligtomter for småhusbebyggelse.

– Jeg har nå holdt på å mast på byråkrater og politikere i over ett år. Jeg blir bare møtt med tafatthet. Vi driver med industriell boligbygging og har ikke tid til å holde på i evigheter med kommunen. Jeg har selv begynt å sortere manuelt, og det finnes tomter å bygge på.

Bjørn Bergli undres på hvorfor Tromsø kommune, som pålegger de eldre gebyrer og avgifter for å få det til å gå rundt, ikke gjør mer for å få penger i kommunekassa. Han mener kommunen har urealiserte tomteverdier for flere titalls millioner kroner, kanskje mere.

– Kommunen eier tomter for minst et tosifret millionbeløp bare på fastlandssiden, og i ferdig regulerte boligfelt. Men bygger man? Nei!

Han viser også til at folk forlater byen på grunn av mangel på bolig eller for dyre boliger. Bergli mener kommunen er fullstendig handlingslammet.

– Kommunen er puslete og tafatt. Byråkratene sier de ikke har politisk vedtak å forholde seg til når det gjelder salg av kommunale tomter. De vil ikke jobbe med det før de får et politisk vedtak.

Må finne private tomter

– Det er i det private markedet Bjørn Bergli må være i. Kommunen kommer ikke til å legge ut subsidierte tomter, uten at det kreves noe igjen for det. Normalt er det slik at du må kjøpe en tomt i markedet om du vil bygge fra grunnen av.

Det sier Peter Reinholdtsen, politisk rådgiver for finans og byrådsleder.

Han mener kommunen legger til rette for boligbygging.

– Det kan se ut for at denne entreprenøren mener at det er kommunes primæroppgave å selv stille med billige kommunale tomter som entreprenører skal bygge på. Det er ikke tilfelle. Kommunens primæroppgave er å legge til rette for boligbygging ved å regulere områder. Dette gjør kommunen i stort tempo.

Reinholdtsen tilbakeviser at det ikke finnes politiske vedtak byråkratene jobber etter, og at byrådet har bestemt hvor mye det skal selges tomter for.

– Det stemmer ikke at det ikke finnes politiske vedtak for å selge tomter. Kommunestyret har bestemt at byrådet skal selge tomter for 80 millioner kroner i året. Vi jobber kontinuerlig med dette.

Det jobbes i kommunen med å legge til rette for utbyggere.

– Finans har satt flere saker i bestilling. En av disse sakene er at vi ønsker at det skal overføres tomt til Stiftelsen Kommunale boliger. Vi legger også ut en eiendom hvor utbygger må stille med kommunal tildelingsrett. Dette vil bli for vanskeliggstilte. Vi ønsker også salg av flere parseller av en eiendom på Håpet. Totalt kan det dreie seg om godt over 100 boenheter. Vi vil i tillegg identifisere et knippe enkelttomter som legges ut i markedet. Sakene er ventet i løpet av våren, sier Peter Reinholdsten.

LEGGER TIL RETTE: – Kommunens primæroppgave er å legge til rette for boligbygging ved å regulere områder. Dette gjør kommunen i stort tempo, sier politisk rådgiver Peter Reinholdtsen. Foto: Ronald Johansen . Foto: Ronald Johansen