iTromsø skrev onsdag om 29 år gamle Mats Svendsen som lider av alvorlig hjertesvikt. Bjørn Egil Bjørnstad, daglig leder i landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Troms, mener det er veldig viktig at Mats står frem i media.

– Han skal være vår frontfigur. Vi har over flere år forsøkt å komme i kontakt med unge, hjertesyke som kan bidra i vårt arbeid, men alt har løpt ut i sand. Det var før Mats ringte og sa at han ønsket å samarbeide med oss, sier Bjørnstad.

Tabu for unge

Å få tak i eldre som har hjertesvikt er i følge Bjørnstad mye lettere enn å få tak i unge.

– Det er kanskje mer tabu for unge å ha hjertesvikt enn for eldre. Derfor er det jo viktig at noen tørr å gå i bresjen for denne saken. Det kan bidra til at flere unge som kanskje tenker at de er de eneste i verden som har denne lidelsen får mulighet til å møte andre likesinnede, sier Bjørnstad.

Han fikk selv hjerteinfarkt i 2001. I 2002 begynte han å engasjere seg i arbeid med LHL og har siden viet hele pensjonstiden sin til organisasjonen.

– Jeg startet noe som heter ”hjertetrimmen” samme året og hvert år har det siden vært 4.000 - 5.000 mennesker innom vårt kontor. Dette er jo hovedsakelig eldre folk, nå håper vi at det også blir yngre. Jeg har selv vært opptatt av å dele mine erfaringer, sier Bjørnstad.

Kan forebygge

Bjørnstad forteller at LHL ønsker å bidra til å realisere drømmen til Mats.

– Han er en utrolig proff og positiv person. Vi kan ikke dra på sykehuset og få utlevert lister over hjertesyke, derfor er det viktig at folk ønsker å spille på lag med oss på eget initiativ.

Selv sier Mats at det falt naturlig for han å kontakte LHL da han ble syk.

– Det var et naturlig steg etter at jeg ble skrevet ut etteren sykehusinnleggelse i 2012. Jeg hadde et ønske om å treffe andre i samme situasjon. Ensomheten jeg hadde føltes både tom og vanskelig, derfor søkte jeg etter et fellesskap, sier Svendsen.

Han mener at det her en helt spesiell verdi å snakke med folk som har vært i en lignende situasjon som han selv.

– Det gjør noe med troverdigheten utad at man har en person som går foran med egne erfaringer og opplevelser av situasjonene man kommer opp i.

Nå håper Mats at åpenheten hans kan hjelpe andre til å søke hjelp.

– Vi jobber med å få på plass et tilbud beregnet på unge med hjertelidelser. Det er viktig at vi som interesseorganisasjon stiller oss disponibel, men det er minst like viktig at både nye og eksisterende medlemmer aktivt bidrar med innspill om hvilke tilbud man ønsker. Derfor håper vi at åpenheten vil føre til at både unge med hjertelidelser og deres pårørend tar kontakt med oss slik at vi sammen kan lage et best mulig tilbud.

Med "unge med hjertelidelser" menes for øvrgi aldersgruppen 0-50 år.

VIKTIG: Daglig leder i LHL, Bjørn Egil Bjørnstad, mener det er viktig at unge hjertesyke får mulighet til å dele sine erfaringer. Foto: Marius Hansen