– De siste fem årene har vi ikke innledet etterforskning i en eneste korrupsjonssak. Utfordringen er at vi har liten kapasitet til å avsløre slike tilfeller selv, da det er svært ressurskrevende. Dermed er vi avhengige av varslere, noe det er veldig, veldig få av, sier Merethe Samuelsen, leder for økoteamet i Troms politidistrikt, som har i oppgave å etterforske korrupsjonssaker og andre saker som omfatter økonomisk kriminalitet.

Hun viser til at det også i resten av landet er få korrupsjonssaker som havner hos politiet.

– Til sammen var det 30 korrupsjonssaker og 21 saker om grov korrupsjon på landsbasis i fjor som ble etterforsket av politiet, avslører hun.

Samuelsen synes dette er merkelig.

– Vi undrer oss over at vi ikke har flere korrupsjonssaker her hos oss. Vi antar at det fins mørketall, men dette er noe vi i politiet vet veldig lite om. Vi har rett og slett for lite kunnskap, innrømmer hun.

Mer økonomisk kriminalitet

Mens de opplever mangel på korrupsjonssaker, ser de en stadig økning i saker som omhandler annen økonomisk kriminalitet.

– I fjor hadde vi 353 saker som var kodet som økonomisk kriminalitet. Det er en økning på 40 prosent fra året før, forklarer Merethe Samuelsen, før hun legger til:

– Vi har en del tilfeller av grov økonomisk utroskap, grove underslag og bedrageri, men de aller fleste sakene vi jobber med omhandler for eksempel brudd på regnskapslovgivningen eller skatte – og avgiftslovgivningen. Politiet får inn anmeldelser om slike forhold både fra skatteetaten og Nav, som rapporterer om trygdebedrageri, forklarer hun.

Høy oppklaringsprosent

Med en oppklaringsprosent på 94 prosent i disse sakene, er økoteamet langt fra arbeidsledig. Dersom ekspertenes uttalelser om store mørketall innen korrupsjon stemmer, ønsker imidlertid Samuelsen at også disse sakene skal nå arbeidspulten til økoteamet.

Sammen med mangel på varslere og liten mulighet for å jobbe proaktivt, ser imidlertid Samuelsen en stor utfordring for politiet.

– Ideelt sett skulle vi i tillegg i større grad hatt kontakter innen næringslivet. Uten disse forutsetningene er det vanskelig å komme korrupsjonen til livs.