Foran den forventningsfulle russen holder politiet denne uken foredrag på byens videregående skoler. Gjennom kampanjene ”Kjernekar” og ”Bry deg” ønsker politiet å gjøre ungdommen oppmerksom på hvilke konsekvenser det kan få dersom de trår over streken i det offentlige rom.

I et stappfult auditorium sitter Adelin Pettersen (17), Martine Havn (17), Charlotte Kanstad (20) og Sandra Mentzoni (17) og følger med på rådene fra politiet. Det som overrasket dem mest var bøtene.

– Jeg visste ikke hvor mye man må betale dersom man for eksempel urinerer på et offentlig sted. Jeg ble nesten sjokkert, sier Havn.

– Mye av det som blir fortalt i disse foredragene er noe man vet fra før av, men det er veldig bra å få en oppvekker før russetiden, legger Pettersen til.

"Kjernekar"

Det var ikke bare bøtene politiet informerte om, men også viktigheten rundt det å passe på hverandre når en kamerat eller ei venninne har drukket for mye. Gjennom kampanjen ”Kjernekar” oppfordrer politiet at spesielt gutter stiller opp for vennene sine.

– Dette var veldig interessant og lærerikt. Alle trenger noen som passer på deg og jeg tror kampanjen ”Kjernekar” gjør at man blir mer oppmerksom på dette, sier Mentzoni.

– Det er veldig bra at de reiser rundt på skolene og holder disse foredragene, legger hun til.

Vil realitetsorientere

Anita Hermansen, politiets U18-leder, forklarer at disse foredragene skal fungere som en vekker før russetiden sparkes i gang.

– Vi ønsker å realitetsorientere russen. Dette er ungdom som er på vei inn i voksenlivet og har ikke erfaring med det at de kan få bøter, sier Hermansen.

Samtidig trekker hun frem at det er viktig for politiet å spille på lag med russen og vise dem at de er der for å hjelpe.

– Det er ikke slik at de får bøter om de gjør et avvik for første gang i russetiden, men vi ønsker å gjøre dem oppmerksom på at adferden de har kan ende med en anmeldelse, forklarer hun.

TOMMEL OPP: Fra venstre: Adelin Pettersen (17), Martine Havn (17), Charlotte Kanstad (20) og Sandra Mentzoni (17) gir politiet tommel opp for arbeidet de gjør for å informere russen om hvordan de bør oppføre seg på byen. Foto: Lena Verås Eriksen
BRY DEG: Ruben Vollan, nestleder i NNPF Troms og Anita Hermansen, politiets U18-leder, vil realitetsorientere russen før mai måned. Foto: Lena Verås Eriksen