Like før påske fikk konstituert rektor Tor Hemming Andresen rapporten som gir klare signal om at det psykososiale arbeidsmiljøet må bedres og risikoforholdene ved skolen må reduseres.

Høyt fravær

Da partene møttes til innledende samtaler før jul, opplyste hovedverneombud Klaus Magnus Berg Hansen at 7-10 ansatte på det tidspunktet var sykemeldte som følge av psykiske belastninger i arbeidsmiljøet. Videre ble det hevdet at konfliktene mellom ledelsen og staben hadde pågått over lang tid uten at problemene ble tatt hånd om.

Rektor Andresen er av en annen oppfatning:

– Dette er noe jeg ikke kjenner meg igjen i.

Han mener at antallet var et annet – uten å konkretisere fraværet.

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Angela Westphal, skriver i rapporten at det er all grunn til å få kartlagt forholdet – ikke minst fordi spriket i oppfatningen av fakta er så stort.

Psykisk belastende

Tilsynet mener også at konflikter som medfører psykiske belastninger for ansatte er uakseptabelt og at forholdene umiddelbart må løses.

– Dersom kartleggingen avdekker behov for videre tiltak, skal ekstern kompetanse – eksempelvis bedriftshelsetjenesten – kobles inn, understreker Westphal i tilsynsrapporten.

Allerede gjennomført

Rektor Tor Hemming Andresen understreker at flere av punktene som tilsynet har påpekt, allerede er gjennomført. Det gjelder ulike HMS-tiltak og risikovurderingen.

– Videre skal vi – innen tidsfristen i midten av juni – svare Arbeidstilsynet og fremlegge den dokumentasjonen som kreves. Derfor vil jeg ikke kommentere fremlegget, men avvente å gi informasjonen til tilsynet.

I rapporten kommer det imidlertid fram at overtallighet er en vesentlig årsak til problemene. Selv om det underveis er avholdt en rekke orienteringsmøter, har informasjonen likevel vært mangelfull. Det hevdes også at prosessen hadde kommet for sent i gang og at det fikk større konsekvenser enn antatt.

– Ikke sett rapporten

Fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli sier at han ikke har sett rapporten.

– Jeg vil be skoleledelsen om å oversende tilsynsrapporten. Dersom den inneholder punkt som krever tiltak, vil vi sørge for at avvikene lukkes, sier han.

Hovedvernombud Klaus Magnus Berg Hansen har ikke svart på henvendelsene fra iTromsø. Men da saken ble kjent, var det forgjengeren, Svein Magnus Andreassen, som hadde ryddejobben.

Han tok sterke karakterestikker i bruk da han omtalte situasjonen ved skolen. Betegnelser som ”personforfølgelse”, ”trakassering”, ”utrygghet” og ”kommunikasjonssvikt” var blant ordene Andreassen serverte.

Striden førte til at Arbeidstilsynet kom på banen. I tillegg er dette blitt advokatmat. De ulike fagforbundene er også involvert i prosessen.