LEDER: Nobina har merket at vinteren fortsatt biter seg fast i Tromsø. Senest i går morges måtte busselskapet innstille enkelte ruter på grunn av forholdene. Det gikk selvsagt ut over mange passasjerer som ventet forgjeves på bussen som skulle frakte dem til jobb. Det er ikke første gang det skjer. Og garantert ikke siste gang heller. For det er blitt helt vanlig at straks det blir litt glatt på veiene i byen, så sliter Nobina med fremkommeligheten.

Dette har selskapet de siste par årene fått mye pepper for. Aldri har det vært så mye forsinkelser og problemer med å få avviklet busstrafikken i Tromsø som etter at Nobina fikk jobben med å sørge for at tromsøværingene kommer seg trygt til og fra. Men at to centimeter nysnø i slutten av april skal få så store konsekvenser at ruter må innstilles, fremstår nesten uforståelig. Og enda mer uforståelig blir det når Nobinas driftssjef, Magnar Nilssen legger skylden på Bydrift og Tromsø kommune for at bussene ikke klarer å ta seg fram.

Det er for dårlig at kommunen ikke har bedre beredskap når forholdene er som i dag, sa Magnar Nilssen til iTromsø i går formiddag og tenkte selvsagt på at ikke hver eneste bakke i byen var strødd. Manglende kommunal beredskap hevdet driftssjefen i realiteten var årsak til både forsinkelser og innstilte ruter. Sjelden har vi opplevd en mer malplassert bortforklaring og feilplassering av ansvaret. Uansett hvor glatt det måtte være på veiene, er det ikke Tromsø kommune og Bydrift som har ansvaret for at bussene ikke kommer seg tidsnok fram. Det er et ansvar busselskapet, og busselskapet alene, må ta.

Det heter nemlig i trafikkreglene at ethvert motorisert kjøretøy til enhver tid skal være skodd etter forholdene. Det gjelder absolutt alle motoriserte kjøretøy, enten det dreier seg om mopeder, personbiler, trailere eller busser. Slik er det. Og slik må det være. At Magnar Nilssen og Nobina mener at det er Tromsø kommunes oppgave å sørge for at Nobina til enhver tid kommer seg fram på en trafikksikker måte, blir å rette baker for smed. Selvsagt er det Nobina og deres sjåfører som må sikre at enhver buss er skodd for glatt føre. Spesielt i en by som Tromsø som har mange bratte bakker og som kan være vanskelig å ta seg fram i hver gang føret slår seg vrang.

Nobina, og spesielt Magnar Nilssen, må slutte å skylde på alle andre og heller bruke energien på å sko bussene skikkelig fremfor å komme med bortforklaringer på sine problemer som ikke virker annet enn useriøse og bidrar til å svekke Nobina som transportør.

Hva mener du om saken?