Langnes: I to uker i sommer kan barn fra 4. til 7. klasse delta på sommerskole med utgangspunkt i realfag.

Kursene arrangeres av Forskerfabrikken, som ble startet opp i 2002 med mål å motivere barn og unge til å satse på realfag ved å tilby forskning som fritidsaktivitet. Sommerskolen arrangeres over hele landet, men i år blir første gang i Tromsø.

Les også: "Kunnskapsministeren på Tromsø-besøk"

Rødkål

Biolog og PPU-student Elisabeth Bjerke Råstad er en av to kursledere som skal guide kursdeltakerne gjennom en rekke forsøk.

Les også: "Varsler om fravær og anmerkninger"

– Vi skal blant annet lage rødkålmalerier. Rødkål er en indikator, og tilsetter man natron blir fargen blå. Tilsetter man sitronsyre blir fargen rosa. Slik lærer ungene om syrer og baser, forteller Råstad.

I sommer skal ungene også få kikke nærmere på mikrometeoritter, lære om elektrisitet og lage supersåpebobler. Sistnevnte ved hjelp av en såpebobleblanding ungene selv skal forske seg frem til.

Forskere

Til sammen er det plass til 26 deltakere hver av de to ukene. To av jentene som allerede har meldt seg på kurset er Selma Liahjell (11) og Therese Bakkevoll (11). De går begge i 5. klasse, og er enige i at de aller morsomste skolefagene er matte, engelsk og kjemi.

– Det var pappa som fortalte meg om Forskerfabrikken, fordi han kjenner en av de som jobber der. Jeg syntes det hørtes gøy ut, og ville være med, forteller Liahjell.

Pappa Even Liahjell synes det er flott at det dukker opp flere alternativer innen sommerskolene.

– Jeg ser for meg at ungene får ei uke med mye læring. Det er en lang sommer, og det er fint at de har noe å gjøre, sier han.

Jentene mener det godt kan hende at flere fra klassen vil være med på sommerkurset.

– Når jeg blir voksen skal jeg forske på forskjellige ting som ikke er funnet opp ennå, sier Liahjell.

Ian Skattum i Forskerfabrikken er spent på mottakelsen i Tromsø, men tror sommerskolen blir populær i universitetsbyen.

– Vi vil ufarliggjøre realfagene. Jeg tror mange velger dem bort, fordi de tror de er vanskelige, men det handler gjerne om tilnærmingen, sier han.