Vestregata: Forrige lørdag var det verdens vinyldag, eller Record Store Day, som det kalles blant kjennerne. Dagen kom av en reaksjon blant band og artister som ville bevare den gode gamle platebutikken, som etter hvert døde ut i kampen mot de store kjedene.

Limiterte rariteter

Ved å gi ut spesielle utgivelser i begrenset opplag skulle man trekke folk tilbake og verne om de uavhengige forhandlerne.

I 2014 er derimot vinyl-formatet tilbake for fullt og selger som aldri før. Tradisjonen har heldigvis ikke dødd ut og artister gir fortsatt ut rariteter i begrenset opplag til de mest interesserte samlerne.

Les også: "Platene snurrer og går etter to år"

På platebutikken Backbeat i Vestregata har daglig leder Kari Westergaard fått inn mange juveler som samlere nok vil stå i kø for, men grunnet lang leveringstid har Tromsøs befolkning måtte vente til førstkommende lørdag.

Les også: "Backbeat og Bukta gir ut singel på vinyl"

– Vi feirer Record Store Day en uke etter de fleste andre. Grunnen er at alle utgivelsene ikke kommer frem i posten i tide, sier Westergaard som legger til at butikken virkelig lever rundt åpningstider på selve dagen.

Kan ikke holde av

Om du har besøkt Record Store Day sine nettsider og sett hva som muligens kan havne i Backbeats hyller, så kan ikke Kari hjelpe deg så mye før selve dagen. Mange har forhørt seg om det er mulig å holde av enkelte utgivelser, men det eneste hun kan love er å gi info om den i det hele tatt kommer til deres butikk.

– Det er jo kjedelig om det blir bomtur for noen. Jeg har lovet å si fra til noen om vi blir å få inn platen de spør om. Folk må rett og slett møte opp når vi åpner lørdag.

Bruce Springsteen

Og mens vi forhører oss om hvilke plater folk etterspør kommer en postmann med fire store esker full av vinyler.

- Det er litt julaften, sier Westergaard.

Hun pakker opp blant annet en plate med Bruce Springsteen som inneholder fire ikke tidligere utgitte låter. Denne er veldig etterspurt ifølge Westergaard. I tillegg drar hun opp en svart plate fra norske Ulver som nok flere vil sikle etter. Dessverre kom det ikke mange ekspemplarer av platen som ble tatt opp på Kulturhuset i Tromsø.

– Dette er sammen med Tromsø kammerorkester. Den fikk vi bare en av.

BACKBEAT-UTGIVELSE: Selv fremmer butikken de lokale artistene The Monolith House og Adjentist med en 7”-utgivelse.
RARITETER: Bruce Springsteen, Ulver, The Strypes og Dream Theater er noen av mange utgivelser som blir lansert på platebutikken Backbeat førstkommende lørdag. Foto: Kent-Einar Myreng