Eks-statsråden har vært deltidsstudent ved prestisjefylte Copenhagen Business School siden han måtte gå av som statsråd ved Statsministerens kontor ved regjeringsskiftet i høst.

Som en del av studieløpet skulle han i november vært med på en syv dager lang studietur til den kinesiske finanshovedstaden Shanghai. Det fikk han ikke, da kinesiske myndigheter nektet å utstede visum. Da avslaget på visumsøknaden kom, hadde SchjøttPedersen allerede betalt 26.701 kroner for studieturen og flybilletter tur/retur Oslo-Shanghai.

Disse utgiftene ville Schjøtt-Pedersen at det offentlige skulle dekke i sin helhet, skriver VG.

– De andre fikk

Det kommer frem i et brev den tidligere Ap-statsråden har sendt Statsministerens kontor. VG har fått innsyn i brevet, som er datert 18. mars i år.

«Da manglende visum åpenbart var knyttet til mitt tidligere arbeid som statsråd ved Statsministerens kontor, at jeg selv ikke har kunnet påvirke dette og at jeg ikke med rimelighet har kunnet påvirke de kostnader som påløp for den kinesiske reaksjonen, tillater jeg meg å be om at utleggene blir refundert av Statsministerens kontor», heter det i brevet fra Schjøtt-Pedersen.

Overfor VG utdyper han:

– Alle de andre deltagerne på kurset fikk visum. Også alle de andre norske deltagerne. Alle fikk visum, unntatt meg. Det er innlysende at årsaken er min bakgrunn som statsråd, og det betente forholdet mellom Norge og Kina. Da blir det feil om jeg skal bære kostnadene dette har påført meg alene.

Reaksjon mot Norge

– Hvorfor skal dine private studieturer og flyreiser dekkes av skattebetalerne?

– Nei, nei, nei, nei, nei, nei, utbryter Schjøtt-Pedersen, trekker pusten dypt, og fortsetter:

– Dette har jo ingenting med det å gjøre. Det er jo ikke dette det er et spørsmål om her. Jeg følger et studium og betaler for det privat, en del av undervisningen foregår i Kina, og det krever visum. Det fikk jeg ikke fordi jeg har vært statsråd.

– Er ikke dette noe du burde regnet med kunne skje etter å ha vært statsråd, forholdet Norge-Kina tatt i betraktning?

– Det synes jeg blir en veldig feil fremstilling. Jeg trodde jeg skulle få visum. At jeg ikke fikk det er åpenbart en reaksjon mot Norge som nasjon, og ikke mot meg som privatperson. Derfor bør ikke jeg ta kostnaden.

– Men dette gjelder jo faktisk dine private studier og reiser?

– Dette er ikke snakk om at jeg skal få dekket noen privat kostnad i det hele tatt, men at jeg skal holdes økonomisk skadesløs for noe som er påført Norge som nasjon.

Selv om det er over seks måneder siden regjeringen han var en del av gikk av, er Schjøtt-Pedersen krystallklar på at visumavslaget må regnes som en kinesisk reaksjon mot Norge, mer enn mot ham som privatperson.

– Derfor antok jeg det som naturlig at Statsministerens kontor kunne dekke dette, sier han til VG.

– Ikke hjemmel

Det kunne de ikke. 28. mars i år fikk Schjøtt-Pedersen svar fra sitt tidligere arbeidssted om at henvendelsen var vurdert, men at det ikke var funnet grunnlag for å imøtekomme kravet. Eks-statsråden sier han tar svaret til etterretning, men er svært tydelig på at han mener det er urimelig.

– SMK hevder det ikke finnes hjemmel for å refundere disse utgiftene. Det er jo fordi det ikke finnes lignende tilfeller. Dette er jo en spesiell sak, sier Schjøtt-Pedersen.

Hverken statsminister Erna Solberg (H) eller andre i den nye ledelsen ved Statsministerens kontor fant det riktig å kommentere denne saken overfor VG. Det gjorde heller ikke regjeringsråd Nina Frisak, som er øverste administrative sjef ved kontoret, og den som formelt avslo kravet fra Schjøtt-Pedersen.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide bekrefter imidlertid at det ikke finnes hjemmel i regelverket for å refundere utgiftene det er snakk om.

Store utgifter

Skolen Schjøtt-Pedersen er student ved, Copenhagen Business School, er blant Europas høyest rangerte handelshøyskoler. Den tidligere Ap-toppen har betalt nærmere 450.000 kroner i skolepenger, 22.000 av dem på Kina-turen. I tillegg kom flybillettene.

Siden han gikk av som statsråd har Schjøtt-Pedersen etter det VG får opplyst hevet rundt 600.000 kroner i etterlønn, fordelt over seks måneder.

– Har du forståelse for det dersom noen oppfatter kravet ditt som smålig?

– Nei. Det har jeg ikke. Jeg går ut fra at du (journalisten jour.anm) og andre ansatte i VG også har etterlønn. Det er en kompensasjon for at man ikke har arbeidsinntekt. For meg personlig utgjør utgiftene knyttet til denne reisen som ikke ble noe av, et betydelig beløp, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.