OSLO: Ifølge avisen Vårt Land har justisminister Anders Anundsen (Frp) regnet ut at regjeringens engangsløsning vil omfatte rundt 130 barn – eller totalt 315 personer, medregnet foreldre og søsken.

Ronja Trolie i Støttegruppen for Yalda mener dette ikke er godt nok. Hun oppfatter vilkårene i regelendringen som vilkårlige, og sier det virker tilfeldig hvorvidt Yalda Bahadori (11) blir inkludert i ordningen eller ikke.

Yalda får trolig bli

Advokaten til Yalda og familien, Arild Humlen, opplyser til iTromsø at det er vanskelig å se hvordan Yalda ikke kan bli omfattet av ordningen.

– Det er ingen reell tvil om identiteten. Hjemlandet Moldova har bekreftet identiteten til både Yalda og moren hennnes, forklarer han.

Han vedkjenner at de har oppgitt andre identiteter i utlandet, men peker på at avtalen er mer konkret på at medvirkning etter at de kom til landet skal vektlegges.

I høringsuttalelsen står det: ”Oppholdstillatelse kan altså gis til tross for tidligere mangel på medvirkning, feilaktige opplysninger om identitet og/eller opprinnelsesland, falske identitetspapirer o.l.”

Vil ha ordning for alle

Først og fremst er Trolie opptatt av de barna som ikke omfattes av ordningen, og stiller spørsmål ved hva som skal skje med de barna som ikke omfattes av vilkårene.

Ordningen gjelder bare for barn som kommer fra land med returavtale, og i de tilfeller barnets asylsøknad kom før avtalen trådte i kraft.

– Det aller beste er jo om Yalda blir inkludert og at hennes familie slipper nok en opprivende rettssak, men vi jobber for en løsning som omfatter alle barna, forteller hun.

Videre forteller hun at Støttegruppa ønsker ei løsning basert på prinsippet om barnets beste slik det framgår i FNs barnekonvensjon, og mener dette må gå foran andre nasjonale hensyn.

Snart ei varig løsning

Arild Humlen trekker fram at mange barn omfattes av ordningen, og at dette er bra. Han mener vilkåret om returavtale er vanskelig å forstå:

– Jeg kan ikke se forbindelseslinjen mellom hensynet til barnets beste og kravet om returavtale, sier han.

Han venter på den permanente regelendringen som ble varslet i avtalen mellom regjeringen og støttepartiene, og håper denne vil omfatte langt flere asylbarn.

– Først og fremst søker denne ordningen å være varig, og den vil favne bredere enn engangsløsningen, nettopp fordi den ikke har disse vilkårene, forklarer han.

Kunne ikke svare i dag

Justis- og beredskapsdepartementet kunne ikke i dag gi et svar på spørsmål om vilkårene i ordningen.

FÅR BLI: Arild Humlen, advokat til Yalda og familien, tror Yalda får bli med de nye reglene. Foto: Tor Farstad