Sentrum SØR Det er et av spørsmålene som en gjeng tromsøværinger har spurt seg den siste tiden.

Bakgrunnen er at det kastet store mengder mat fra både private hjem og fra butikker.

Det ene har ført til det andre, og lørdag ettermiddag ble det andre ”Folkekjøkkenet” arrangert på Brygga i Søndre Tollbugate (i gamle Driv).

– Vi har fått matvarer som skulle kastes fra butikker, og vi har samlet sammen varene her for å lage middag sammen, forteller Liv Bangsund - en av initiativtakerne.

Inviterer folk

Grønnsaker, frukt, meierivarer, kjøtt og fisk - helt fine matvarer som dog er i ferd med å gå ut på dato, eller så har de noen skjønnhetsflekker.

- Butikkene har vært veldig positive og de har nesten vært glade for at vi vil ta imot varene. De har ikke syntes noe om å kaste så mye mat, sier Bangsund.

LES MER: Å kaste mat

Og det er definitivt ikke matsøppel det er snakk om, det er flotte råvarer som holder høy klasse, sier hun videre.

Denne gangen vil det bli laget grønnsakssuppe til hovedrett og fruktsalat til dessert.

Da iTromsø er innom er det fire ”kokker” som er i sving bak skjærefjølene.

- Det bærer meg i mot å se så mye mat bli kastet. Som privatperson har jeg imidlertid ikke mulighet til å ta vare på alt, så derfor passer det så godt å gjøre det sammen, sier Erik Fagerheim Kalsås - en annen av initiativtakerne.

Mat for alle

Ifølge ”kokkegjengen” er det både det miljømessige, men også det sosiale som er drivkraften bak ”Folkekjøkkenet”.

– I dag blir det vanligere og vanligere at folk spiser alene - enten foran TV-en eller PC-en, eller de spiser hurtigmat. Å samle seg på denne måten for å lage mat er en måte å ta tilbake måltidet på, sier Kalsås.

Alle som ønsker å delta i prepareringen av maten og ikke minst til å delta i måltidet er hjertelig velkommen, sier de to.

Denne lørdagen er ”Folkekjøkkenet” arrangert i den gamle Brygga (tidligere Driv), men det vil ikke være et fast tilholdssted for kjøkken-gjengen.

– Vi vil flytte oss litt rundt i byen. Kanskje vil vi ha utendørsarrangement - kanskje en grilling i Telegrafbukta eller på Charlottenlund. Vi får se, sier Bangsund.

JORDBÆRPIKE: Liv Bangsund er en av initiativtakerne til ”Folkekjøkkenet”.