STORTORGET: I mange år har Michalsen sett hvordan måser, kråker og andre fjærkre forsyner seg fra søppelkassene.

– Søppelkassene er nesten konstruert som fuglebrett eller fuglematere. Fuglene setter seg oppå og henter opp matsøppel som folk har kastet, forteller Michalsen.

Allerede for 13-14 år siden kontaktet han derfor kommunen for å påpeke problemet.

- Jeg purret på i et par år, men så ga jeg opp når ingenting skjedde, sier han.

Kraftig forsøpling

Det er spesielt ille i helgene når folk som har vært på byen fyller søppelkassene med alskent nattmat. Da svermer det av måser, kråker og duer som forsyner seg av restene.

Ifølge Michalsen kan dete neppe være et unikt tromsøfenomen, så det må finnes søppelkasser som ikke inviterer til etegilde med påfølgende forsøpling.

– Det må jo være mulig å finne slike og få dem satt opp. Det ser jo for ille ut når sentrum flyter av søppel om morgenen i helgene, sier han.

- Kan ikke dere gårdeiere i sentrum kjøpe slike søppelkasser?

- Nei, det ville være helt feil. Vi betaler masse søppelavgifter og gebyrer allerede i dag, så vi kan ikke overta kommunens oppgaver, sier Michalsen.

Kommunal oppgave

Huseierne i sentrum har ansvar for å holde rent utenfor sine eiendommer, men i gatene og på torget er det kommunen som skal holde orden.

– Jeg synes det høres ut som et interessant innspill, men jeg kan allerede nå si at kommunen har ”stygg-lite” penger, sier byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein.

Hun forstår godt hvorfor innspillet kommer, det ser ikke ut i sentrum etter helgene.

- Jeg har sågar sett måker som har krøpet ned i søppelkassene for å finne mat - og som har kastet ut mat til andre måker utenfor, sier hun.

Det vil imidlertid neppe skje med det første at kommunen skaffer seg nye søppelkasser.

– Som jeg ser det er det flere ting som vi bør prøve først. Vi må endre folks holdninger til å kaste søppel, kanskje må vi ha dugnader for å rense byen for søppel og kanskje må vi tømme søppelkassene hyppigere, sier hun.

Kanskje må det til sterkere lut også, sier hun.

– I de nye politivedtektene som skal vedtas åpnes det for å gi bøter til dem som forsøpler. Kanskje vil det hjelpe på, sier Alvarstein.

SULTEN? Måken undersøkte ”spisekartet” nøye, men som man kan se hadde andre måker rukket å tømme søppelkassen for mat.
MATSPANING: Måser, kråker og duer forsyner seg av helgematen som blir kastet i søppelkassene i sentrum. Foto: Christer Pedersen