Det er onsdag etter lunsj på ambulansesentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

De ansatte prater med hverandre om hverdagslige gjøremål. Så kommer beskjeden over radioen. Det har gått et snøskred ved alpitanlegget i Kroken. Fire personer var i nærheten av skredet. To personer er det ikke gjort rede for. Øvelsen er i gang.

Ny kunnskap og utstyr

Resolutt setter ambulansearbeiderne kursen mot garasjen. Raskt tar de på seg tykke klær og tar med seg utstyr de kommer til å trenge. Skredsøker er nå en del av utstyret. Etter alle snøskredene forrige vinter ble det besluttet å ruste opp både kunnskapen og utstyret til ambulansetjenesten. Derfor kan de denne dagen ta på seg egnede klær, hjelmer og skredsøker.

- Tradisjonelt har det blitt fokusert på å få pasientene ned til ambulansepersonellet. Nå er fokuset å få ambulansepersonellet ut til pasientene. Det var flere hendelser i fjor vinter som gjorde at vi denne vinteren har skiftet fokus. Derfor har vi hatt opplæring og investert i utstyr slik at ambulansepersonell kommer seg fram, sier øvingsleder fra ambulansetjenesten Vegard Hansen.

Ingen andre anbulansetjenester i landet har gjennomført en slik øvelse.

- Når ambulansepersonellet kommer seg ut til pasientene, kan de fortere få medisinsk hjelp. Det er fortsatt redningsmannskaper fra Norsk folkehjelp og Røde Kors som gjør søkene og graver fram personene, men de kan ikke gi medisiner, sier Hansen.

- Bra trening

Øvelsen onsdag ble gjort i samarbeid med Norsk folkehjelp, politiets operasjonssentral og luftambulansen. Omlag 20 personer deltok. En dukke var gravd ned i snøen og hadde rollen som en livløs person.

Siv-Ragnhild Bjørnstad var også gravd ned og hadde rollen som bevisstløs. Daniel Theodorsen, som er lærling ved ambulansetjenesten, var delvis gravd ned og hadde rollen som en hardt skadd, med beinbrudd.

De tre fra ambulansetjenesten skaffet seg raskt et overtblikk over situasjonen. Deretter satt de i gang med behandling av pasientene.

- Jeg synes det var en veldig bra øvelse. Det var veldig bra trenging og veldig reelt. Jeg synes det var et bra initiativ, sier Arne-Marius Pettersen fra ambulansetjenesten.

Redningsmannskapet legger den skadde på båre for å frakte vedkommende ut av skredet. Foto: Monika Aaserud
Jenny Kristine Johnsen og Arne-Marius Pettersen har satt i gang med livreddende tiltak. Foto: Monika Aaserud
Vel nede blir Daniel Theodorsen tatt hånd om av et nytt ambulanse-team som frakter han til sykehuset. Foto: Monika Aaserud
Lisa Bogen passer på at Siv-Ragnhild Bjørnstad puster som hun skal etter at hun ble reddet ut av snøen. Foto: Monika Aaserud
Daniel Theodorsen blir spent fast på sleden. Deretter blir han fraktet ned fra skredområdet. Foto: Monika Aaserud
Daniel Theodorsen (sittende) spilte rollen som skadd av snøskredet. Glenn Fabian Bjørkeng (med hendene foran ansiktet) spilte turkamerat som var rystet over kameratens smerter. Foto: Monika Aaserud
Personen er lokalisert og nå graves vedkommende fram. Foto: Monika Aaserud
Arne-Marius Pettersen har fått Siv-Ragnhild Bjørnstad opp av snøen. I bakgrunnen leiter de etter en person som er begravet i snøen. Foto: Monika Aaserud