SØR-TROMSØYA: Eirik Junge Eliassen, mest kjent som redaktør i gatemagasinet Virkelig, er med i et nettverk av fedre som har satt seg som mål å skremme pedofile bort fra nettet. Fedrene logger seg inn på chattesider, samt andre steder barn og unge oppholder seg, og utgir seg for å være barn i alderen 11-15.

iTromsø så på mens Eliassen mottok utallige henvendelser av seksuell karakter, inkludert tilbud om betaling for sex. Noen av mennene oppga å være fra Tromsø. Det var også flere menn som onanerte foran webkamera.

Alle var inneforstått med at personen på andre enden av chatten var mindreårig.

Eliassen understreker at han ikke provoserer fram seksuell opptreden. Han forholder seg helt passiv i chatten.

Ikke gripe inn

– Er det du gjør lovlig?

– I kveld kan jeg ha skremt noen bort fra seksuelt grenseoverskridende adferd. Hvis det er straffbart, så er det greit. Da tar jeg straffen, sier Eliassen.

Han er nøye med å påpeke at han ikke oppfordrer til ”vold eller inngripen”, og at hensikten kun er å skremme potensielle overgripere bort fra nettet.

Anita Hermandsen, leder i U18-gruppa ved Troms politidistrikt, kunne ikke uttale seg i saken. Det lyktes heller ikke iTromsø å få noen kommentarer fra operasjonssentralen i Troms politidistrikt, Kripos eller Politidirektoratet fredags kveld.

Pappaplikt

Ifølge Eliassen består nettverket han er med i av vanlige fedre rundtom i Norge. Han mener det han gjør er en del av det han kaller ”pappaplikten”.

– Hvis vi fikk vite at det var en mann med godteripose som dro rundt i byen og prøvde å lokke til seg barn, ville vi jo stille opp mannsterke. Men mannen med godteriposen finnes ikke lenger i den grad - nå er han på nett, sier Eliassen.

Han mener at folk må snakke med barna sine om farene som lurer på nettet.

– Vi kan ikke si til barn at de aldri skal treffe noen fra nettet. Men vi må understreke at de alltid må ha noen voksne med. Verden er et fælt sted, sier han.

NETT: iTromsø så på mens Eirik Junge Eliassen mottok utallige henvendelser av seksuell karakter, inkludert tilbud om betaling for sex, da han utga seg for å være et barn på nettet. Foto: Tor Farstad
CHAT: Flere kom med upassende henvendelser i chatten.