– Det rauset ut med skitt. Og jo mer jeg åpent opp, jo mer kom det, sier Leif Egil Holbæk-Hanssen (38).

Sammen med sin kone og vesle sønn (2) flyttet Holbæk-Hanssen våren 2012 inn i det som skulle være familiens drømmebolig i Øvre Solligården. Men i alle vegger og tak der han åpnet opp, fant huskjøperen spor av mus i eneboligen – som ble kjøpt for drøyt 4,8 millioner kroner.

Skadedyrene har ødelagt isolasjon, vindsperre, fuktsperre og muligens også deler av det elektriske anlegget i boligen som ble oppført i 1970.

– Her må alt rives ut og bygges opp igjen. Trolig har det bodd mus her siden huset ble bygd. Vi snakker om hundrevis – om ikke tusenvis – av mus som har bodd her, sier 38-åringen mens han viser iTromsø rundt i kjellerleiligheten.

Vant i retten

Isolasjonen i vegger og tak bugner av muselort, og det går museganger på kryss og tvers i den. Langs lektene er det tydelige tegn på musepiss.

Ifølge Leif Egil Holbæk-Hanssen tok han i løpet av sist vinter 60–70 mus i utplasserte musefeller i kjellerleiligheten.

– I vinter hadde vi også mus i kjøkkenbenken. De gnagde på tørrmaten. Det har vært flere typer mus her, men jeg tror vi har fått tatt knekken på dem nå, sier huseieren.

Nylig ble han og kona tilkjent erstatning i Nord-Troms tingrett, som skjønnsmessig fastsatte et prisavslag på 650.000 kroner som følge av museinvasjonen.

Kunne ikke leie ut

– Vi har kjempet en kamp mot tidligere huseier og deres forsikringsselskap i halvannet år. Flere ganger har vi forsøkt å gå i forhandlinger med dem, men uten hell. Vi har ikke hatt økonomi til å fikse dette i mellomtiden. Vi tok opp huslån i visshet om at vi med enkle grep raskt kunne leie ut kjelleretasjen, noe vi jo ikke fikk muligheten til. Vi har måtte tære på oppsparte midler, sier Leif Egil Holbæk-Hanssen.

Han påpeker at før alt av vegger og tak i hele huset er åpnet opp, er det umulig å fastslå det fullstendige skadeomfanget.

– Det har vært en utrolig kjip og dryg prosess, som har tært på både økonomi og krefter. Men nå skal vi få satt dette i stand, og da først kjellerleiligheten, slik at vi kan få leid den ut. For så vidt er dette fortsatt drømmehuset vårt – når det bare blir som vi har tenkt, sier 38-åringen.

I retten hevdet husselgerne at de ikke var klar over at det var mus i huset, noe de også hadde forsikret om i egenerklæringen under hussalget. Men i retten vedgikk selgeren at det var blitt oppdaget en jordrotte i kjøkkenventilatoren og at det også var observert mye mus på utsiden av huset – noe som hadde fått dem til å plassere ut musefeller.

Fant jordrotte

Nord-Troms tingrett mener de tidligere huseierne utvilsomt ga uriktige opplysninger i egenerklæringen, og konkluderer med at kjøper har krav på prisavslag som følge av mangler ved boligen. Retten påpeker at det svært sannsynlig har vært mus i store deler av eneboligen, noe som også medfører behov for omfattende utbedringer.

I tillegg er Nord-Troms tingrett kommet til at selger har gitt manglende og uriktige opplysninger om dreneringen av boligen, og at dette skjønnsmessig skal erstattes med 480.000 kroner. Derimot konkluderes det med at fukt i kjellergulvet og lekkasje i et vannrør ikke utgjør en mangel.

Tidligere huseier må dessuten ut med 252.000 kroner for tapte leieinntekter samt dekke kjøpers kostnader til takst og skadedyrskontroll. De må også dekke 35.000 kroner i utgifter til alternativ bolig under utbedringene samt betale huskjøper drøyt 114.000 kroner i saksomkostninger.

Totalt har tingretten i dommen – som ennå ikke er rettskraftig – tilkjent Leif Egil Holbæk-Hanssen og kona drøyt halvparten av det de krevde.

Husselgerne opplyser til iTromsø at de ikke ønsker å kommentere saken. De mener dette først og fremst er en forsikringssak.

LORT OG FRØ: Overalt i veggene ligger det muselort og solsikkefrø. Frøene stammer trolig fra et fuglebrett i vinduet, som ikke bare har gitt mat til fuglene ... Foto: Tor Farstad
DRØMMEHUSET: Huset i Øvre Solligården er ødelagt av mus, men familien tror det fortsatt vil være drømmehuset – når bare alt er blitt utbedret. Foto: Tor Farstad
FRA UTSIDEN: Leif Egil Holbæk-Hanssen (38) har funnet spor etter mus alle steder i huset der han har åpnet opp for å sjekke. Foto: Tor Farstad