TROMSØ: Det skriver styreleder Hans Olav Karde i Sjakk-OL i en pressemelding etter at regjerningen i formiddag sa nei til å gi 15,1 millioner kroner i ekstrabevilgning til Sjakk-OL.

- Konsekvensene er meget alvorlige. Vi er i en situasjon der vi må se om vi kan arrangere et OL, sier nestleder for sjakk-OL og president i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson til VG.

Veldig skuffet

I formiddag la  finansminister Siv Jensen frem regjeringen Solberg sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2014. Der lå det ikke 15,1 millioner kroner i tilleggsbevilgning, noe Karde er svært skuffet over.

- Vi er veldig skuffet når vi ser hva regjeringen er villig til å pøse inn av penger andre steder. Det er ingen andre arrangement i Norge med så mange nasjoner som Sjakk-OL. VG skriver at ungdoms-OL på Lillehammer har brukt 100 millioner i administrative kostnader. Det viser liten forståelse for hvor stort og viktig vårt arrangement er, sier Hans Olav Karde til iTromsø.

Han viser til at det er påmeldt 181 nasjoner med 2.500 tilreisende til Sjakk-OL i Tromsø i august, i tillegg til at det er påmeldt rekordmange lag.

- Når Kulturdepartementet nå ikke foreslår å gi denne tilleggsbevilgningen, er de kjent med hvorfor det er behov for tilleggsbevilgning og konsekvensene vd ikke å innvilge den. Alle avtaler Sjakk-OL har inngått til nå har vi økonomisk dekning for, de største kostnadene påløper ved selve arrangementet, skriver styrelederen i pressemeldingen.

Opp til eierne

- Hvor alvorlig er avslaget fra regjeringen?

Vi kan ikke påta oss kostnader vi ikke har dekning for. Uten penger er det ikke grunnlag for å gjennomføre arrangementet. I ytterste fall blir det ikke Sjakk-OL i Tromsø, sier Karde.

- Kan det være aktuelt å flytte Sjakk-OL?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Det har ikke vært diskutert.

Styret i Sjakk-OL har tatt opp med eierne, Tromsø kommune (90 prosent) og sjakkforbundet (10 prosent), om hvordan de skal forholde seg til den oppståtte situasjonen. Karde har ikke for store forhåpninger om at kommunen stiller opp med mer penger, som allerede sliter med underskudd.

- Nei, det har jeg liten tro på, sier han.

- Har dere en plan B?

- I første omgang må vi i dialog med eierne. Når vi ikke får pengene vi forventet, må vi sette oss ned å drøfte hva vi gjør nå.

Kommet skjevt ut

Styrelederen forklarer den økonomiske situasjonen de har kommet opp i med prøve-OL/World Cup i sjakk i fjor. Det var et arrangement som dukket opp etter at OL-søknaden ble sendt.

- Det gjør at vi har kommet skjevt ut. Kriteriene som ble lagt til grunn da vi søkte i 2009 ble endret underveis. Fjorårets prøve-OL kostet 13, 6 millioner kroner. Rekordstor deltakelse til Sjakk-OL i august gjør kostnadene til overnatting og bespisning øker med to millioner kroner.

Søknaden fra Sjakk-OL om tilleggsbevilgning ble sendt i vinter.

– For å levere en sjakkolympiade på et tilstrekkelig nivå ser vi oss nødt til å be om en tilleggsbevilgning på 15,1 millioner kroner. Dette beløpet er basert på World Cup 2013, merkostnad på 13,6 millioner kroner, samt en økning av midler satt av til usikkerhet på 1,5 millioner kroner, het det i søknaden.

– Vi har mottatt søknad om tilleggsbevilgning til Sjakk-OL og skal behandle den på vanlig måte.

Det skrev statssekretær Knut Olav Åmås Kulturdepartementet i en e-post til iTromsø, i en kommentar til søknaden.

Vi kommer tilbake med mer!