Arrangementet i Tromsø håpet at beløpet ville bli å finne i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem onsdag. Men regjeringen bevilger ikke mer penger til sjakk-OL.Dermed må man nøye seg med statsgarantien på 75 millioner kroner.

Pengene det ble søkt om skulle gå til ekstra utgifter i forbindelse med en verdenscupturnering i fjor.

- Det er riktig at de fikk en merkostnad ved verdenscup-arrangementet. Men det er også riktig at disse kostandene allerede lå der da man søkte om OL. Så dette er ikke noe nytt, sier kulturminister Thorhild Widvey til VG.

Hun mener det eneste nye i saken, er at inntektene har sviktet:

- De har ikke fått inn sponsorinntektene som de hadde forutsatt. Om de hadde stipulert for høyt, eller om de ikke hadde gjort en god nok jobb, det vet jeg ingenting om, fortsetter statsråden.

Og:

- Men man kan ikke bare komme og be om mer penger fordi de ikke har klart å få det til. Premisset for dette var klart da de søkte.

Sterk kost

VG har konfrontert nestleder for sjakk-OL, og president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, med utspillet fra Widvey.

- Oi, det var kraftig kost, var hans umiddelbare kommentar.

- Har Widvey rett, eller tar hun feil?

- Begge deler. Det er riktig at kostnaden var kjent for oss da vi sendte inn søknaden. Men hun har glemt å nevne at både Krf og Frp oppfordret daværende Kulturminister Anniken Huitfeldt om å øke bevilgningen da Stortinget behandlet saken. Siden den gang har vi hatt kontakt med Kulturdepartementet nå og da, og spurt om dette, men fått til svar at det ikke var aktuelt. Men så kom det et regjeringsbytte i høst, sier sjakk-lederen.

- Og etter valget håpet dere på mer penger likevel?

- Ja. Samtidig er det viktig å få frem at vi ikke har hatt noe overforbruk. Vi har forsøkt å spare der vi kan. Jeg synes kanskje vi blir rammet veldig hardt for et relativt lite beløp når vi ser hva som brukes på enkelte OL-arrangementer om dagen.

- Tenker du på ungdoms-OL, som VG har omtalt?

- Ja, og Oslo2022. Der brukes det 312 millioner bare på å lage en søknad, sier Jøran Aulin-Jansson.

- Er det fortsatt aktuelt å avlyse sjakk-OL?

- Jeg skal passe på hva jeg sier, men vi står iallfall i en utrolig vanskelig situasjon. Jeg vet ikke hvor det ender. Dette er veldig alvorlig. Dersom det faktisk blir et arrangement, så blir det veldig begrenset.

I sjakk-OL møtes 1500 spillere fra hele verden. De representerer sine respektive land, og spiller på lag. Spillere fra rundt 180 land deltar i årets olympiade, som altså er lagt til Tromsø.