I februar søkte Sjakk-OL Tromsø 2014 (COT 2014 AS) regjeringen om 15 millioner kroner ekstra. Forrige uke kom svaret i tomme budsjettkolonner: Ikke en krone mer skal til arrangementet i Tromsø.

– Man kan ikke komme og be om mer penger fordi de ikke har klart å få det til, var den klare talen fra kulturminister Thorhild Widvey

Les mer: Widvey slår tilbake mot sjakk-OL

Stort behov

Administrerende direktør for Sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, er i villrede over veien videre. Planleggingen fortsetter som før, men de økonomiske usikkerhetene legger en demper på stemningen.

– Neste håp er behandlingen av revidert budsjett som foreligger i begynnelsen av juni. I morgen skal vi til høring i finanskomiteen på Stortinget, hvor vi vil redegjøre bakgrunnen for søknaden, sier Robertsen.

Fra 2010 til 2014 ligger totalbudsjettet på 122 millioner kroner. Totalt for 2014 er det beregnet 86 millioner kroner.

Statlige midler er hittil stanset på 75 millioner kroner, men de 15 manglende millionene er sårt trengt for gjennomføringen.

Les også: Vil be regjeringen om OL-støtte

– Vi har vært i kontakt med drøye 200 bedrifter de siste årene. Men sponsormidler sitter ikke løst, og særlig ikke hos de store aktørene lenger.

Da søknaden ble gjort i 2009, var det estimert 150 deltakende land. I 2012 deltok 159 land i sjakk-OL, og COT 2014 økte estimatet til 160. Nå er det rekordmange 181 land som sender sine sjakkspillere, med rundt 340 lag hver til en estimert prislapp av 85000 kroner per lag.

– Vi setter pris på de midlene som allerede er tildelt. Vi ble pålagt av Verdens Sjakkforbund å ta med Prøve-OL/World Cup. Dette kravet kom etter at vi hadde søkt staten om midler til arrangementet. Dette er hovedårsaken til manglende dekning. Gjennomføringen av Word Cup 2013 kostet dyrt, og vi har rekordmange påmeldte. Det vil være et enormt omdømmetap for Norge dersom vi ikke klarer å lande dette arrangementet sammen, sier Børge Robertsen.

Les mer: Venstre går på barrikadene for sjakk-OL

Komplisert

Kassereren i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Nigel Freeman, fikk vite om pengeproblemene via media. Han uttrykte i forrige uke misnøye med manglende rapportering over den økonomiske ståa i Tromsø.

– FIDE kommer hit til Tromsø i morgen kveld, og blir til torsdag. Da skal vi blant annet gå gjennom den sammensatte økonomiske situasjonen, sier Robertsen.

Styreleder i Sjakk-OL 2014, Hans Olav Karde, var tydelig misfornøyd da revidert statsbudsjett ble lagt fram forrige uke.

Les mer: Visste ikke om pengeproblemene

– Med den økonomiske rammen vi har akkurat nå, så ser ikke vi oss i stand til å gjennomføre dette. Arrangementet står definitiv i fare nå,sa Hans Olav Karde til NRK.

Børge Robertsen stiller seg svært positiv til at Tromsø-borger Anne Marie Rosted på eget initiativ ønsker å få i gang en auksjon for å bidra til å få arrangementet på plass.

– Symboleffekten er stor. Dette er det største internasjonale arrangementet i Norge i år, og det største i Nord-Norge gjennom tidene. Det er viktig for alle parter at det gjennomføres ordentlig. Initiativet viser at dette er et arrangement som mange bryr seg om og ønsker vel, sier Robertsen.