Farlige bremser

Etter teknisk kontroll av skoleelevenes sykler er konklusjonen klar; omtrent halvparten hadde for dårlige bremser.

Feilfri: Olaug Sauge Johansen får sykkelen sin sjekket av Christoffer Sundqvist fra Tromsø ski og sykkel. Han fant ingen feil. Begge foto: Monika AaserudFoto: Monika Aaserud

nyheter

Denne uken startet to sykkelmekanikere fra Tromsø ski og sykkel på sin skoleturné. Alle de 20 byskolene har fått tilbud om å få besøk, slik at elevene kan få tatt en sikkerhetssjekk av sin sykkel.

– Alle elevene får med seg et «kontrollskjema» hjem til foreldrene hvor mekanikerne gir en status på sykkelens tekniske stand. Dette gjør vi for å bidra til at foreldrene blir bevisst på hvilken teknisk stand det er på barnets sykkel, og at de tar ansvar for barnets sykkel, sier rådgiver Gjert-Henrik Vedeler i Sykkelbyen Tromsø som står bak initiativet.

LES OGSÅ: Hedrer byens sykkelhelter

Kjørte med pigger

I går var det Borgtun skole som fikk besøk. William Lundberg (11) pleier stort sett å sykle til skolen. Den eneste bemerkningen han fikk på sykkelsjekken var at det er på tide å bytte ut piggdekkene med sommerdekk.

– Det skal jeg ordne når jeg kommer hjem, sier han.

Olaug Sauge Johansen (10) har akkurat tatt fram sykkelen etter vinteren og fikk ingen bemerkninger på sykkelens tekniske stand.

– Jeg trodde ikke de skulle finne noen feil heller. Den er ganske ny. Jeg fikk den til bursdagen min i fjor, forteller hun.

LES OGSÅ: Sykkeltrikserne

– Direkte farlig

Men de to mekanikerne finner feil på skoleelevenes sykler.

– Omtrent halvparten kjører med for dårlige bremser. Jeg har sett flere sykler disse dagene som er direkte farlige, sier mekaniker Christoffer Sundqvist fra Tromsø ski og sykkel.

Han viste fram et eksempel til iTromsø, hvor bremsehendelen kunne trykkes helt inn til styret, uten at den bremset hjulet.

– Slik kan den ikke være, sier han og tar fram utstyr for å stramme bremsen.

I tillegg til å rette opp de farlige feilene fikk også elevene en service på sykkelen.

– Vi ønsker med dette å bidra til å øke trafikksikkerheten og sykkelgleden for barna i Tromsø, sier Vedeler.

William og Olaug synes det er greit å ta seg fram i trafikken på sykkel, men om vinteren kan det være utfordringer.

– De høye brøytekantene kan gjøre det litt vanskelig, sier de to.

LES OGSÅ: Sykler året rundt