TROMSØ: Advokat Christian Wiig sier rett ut at politiet skjermer sitt kronvitne som medio februar sto fram og lanserte teorien om at Per Vålnes er skjult i betongen på Vollan Gjestestue. Etter det har Wiig bedt etterforskningsledelsen om å få krysseksaminere vedkommende i et rettslig møte – uten at politiet har respondert.

Les også: Varlser pressekonferanse.

Kjent person

– Jeg tror årsaken til at vitnet ikke er stevnet for retten, skyldes at han er en kjent person. Så langt har vi kun sett hva vitnet har forklart for politiet. Det jeg og de øvrige forsvarerne ønsker, er å konfrontere mannen med uttalelsene. Det kan kun skje i et rettslig møte.

Advokat Wiig stiller seg uforstående til at politiadvokat Morten Hermansen har en så steil holdning på dette punktet:

Rive bygget

– Det er over tre måneder siden vitnet ble avhørt. I løpet av den perioden har jeg gjort gjentatte henvendelser til politiet med spørsmål om hva som skjer etterforskningsmessig. I den forbindelse har jeg også spurt om det er aktuelt å rive nybygget på Vollan Gjestestue - men heller ikke det spørsmålet er besvart, sier Christian Wiig.

Les mer: Vil rive gjestestue for å finne drapsoffer.

Ekstrabevilgning

Forsvareren tror ikke Tromsø-politiet har penger til en slik prosess:

– Uansett er det domstolen som tar stilling til om rivning skal gjennomføres. Og dersom dommeren – ut fra politiets opplysninger – kommer til et slikt resultat, må det uansett ekstra bevilgninger til, sier Wiig.

Når det er sagt, presiserer advokaten at hans klient har svart på alle spørsmål i forbindelse med kronvitnets forklaring.

Ikke troverdig

– Ut fra det som er kommet fram så langt, mener jeg at vitnet ikke fremstår som troverdig. Vedkommende har ingen tilknytning til de siktede. Derfor er det vanskelig å skjønne hvorfor han har presentert sin historie halvannet år etter at Per Vålnes forsvant.

– Og sist, men ikke minst: Hva skyldes det at etterforskningsledelsen har satt inn så store ressurser i forhold til søk i Vollan Gjestestue, spør Christian Wiig.

Les mer: Politiet har opplysninger i Vålnes-saken.

OM SAKEN:

* 1. desember 2011 ble Per Vålnes (50) meldt savnet av sin daværende samboer som er drapssiktet i saken.

* Hun så Vålnes sist gang 30. november, men politiet mener han ble drept i Balsfjord under sin egen 50-årsfeiring natt til 27. november.

* Kripos ble koblet inn i saken i april 2011. Siden har politiet etterforsket saken som et drap.

* I november 2012 pågrep og siktet politiet seks personer for drap eller medvirkning til drap. Tre ble senere sjekket ut av saken.

* Tre er fortsatt siktet: Vålnes’ tidligere samboer, hennes nye samboer samt en felles bekjent av disse.