Oslo-advokaten, som forsvarer mannen som nå er sammen med ekssamboeren til avdøde Per Vålnes, mener etterforskningsledelsen fremstår som uansvarlige når de stoler på det kronvitnet har forklart.

Kjent kriminell

Som iTromsø skrev i går, er det såkalte kronvitnet, som politiet så langt har valgt å skjerme, en kjent kriminell. Finnmarkingen har en rekke dommer på samvittigheten – blant annet for bedrageri, svindel og hallikvirksomhet – og har sonet lange straffer både i Sverige og her hjemme.

Vedkommende kontaktet Tromsø-politiet etter nyttår og fremla ryktet om at levningene etter Per Vålnes er lagt i grunnen under nybygget til Vollan Gjestestue. Opplysningene kom for en dag da en av de siktede i saken betrodde seg til finnmarkingen under soning i Trondheim fengsel.

Betenkelig

– Jeg finner det betenkelig og nokså tilfeldig at etterforskerne i Tromsø bygger den videre utviklingen i saken på det den notoriske svindleren forteller. At et slik person skal være premissleverandør i en så alvorlig sak, er som å spille russisk rulett, mener Furuholmen.

Advokaten finner det merkelig at politiet har valgt å følge dette sporet.

– Dersom opplysningene viser seg å ikke holde vann, vil det svekke saken – for politiets vedkommende – betraktelig. Da kan hele tiltalen rakne – fordi den er for dårlig fundamentert.

Lanserte rivingsteori

I likhet med advokat Christian Wiig bekrefter også Morten Furuholmen at politiet – i et tidligere rettsmøte – lanserte muligheten for å rive nybygget til Vollan Gjestestue.

– Når politimesteren og etterforskningsledelsen innkaller til pressekonferanse fredag, er det neppe for å snakke rundt grøten. De har helt sikker noe konkret å komme med, sier han.

Furuholmen tror at de vil fortelle at riving eller et betydelig innhogg i den nye bygningsmassen, er neste steg i etterforskningen mot de tre siktede.

Dersom dette blir fredagens melding fra politimester Ole B. Sæverud og politiadvokat Morten Hermansen, går Vålnes-saken inn i en ny fase. – Det innebærer riving – en prosess som vil koste flere titall millioner kroner. Da vil grunnen under gjestestuen og betongen i bygget endevendes, konstaterer Morten Furuholmen.

iTromsø sender direkte fra politiets pressekonferanse klokken 11.00 fredag.

savnet: Liket av Per Vålnes er ikke funnet. Nå går etterforskningen inn i en ny fase. Foto: Privat