– Selv om den er veldig typisk for Tromsø er Tromsøpalmen svartelistet og uønsket i byen, forklarer Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarka-prosjektet i Tromsø kommune.

Opp med rota

Sammen med Skarp-guttene Ulrik Håkonsen, Sigurd Stormo, Erlend Ytreberg og Runar Kaspersen var Romsaas fredag ettermiddag i full gang med å rydde området nord for naustet i utkanten av Telegrafbukta for Tromsøpalmer.

– Ambisjonen vår er at området fra Sorgenfri til Lanesbukta skal være fri for Tromsøpalmen i løpet av noen år. For å få til dette er det viktig å få med hele rotklumpen når man graver opp planten, slik at hele vekstområdet følger med, forklarer Romsaas mens han demonstrer hvordan det skal gjøres.

Les også: Til kamp mot Tromsøpalmen

Stilte mannsterke

Det var imidlertid ikke bare disse fem som tok i et tak med spaden i går. Ifølge Romsaas var totalt rundt 30 personer i sving i ulike områder på den aktuelle strekningen.

– Det er Grønn Ungdom som via Facebook-siden sin har fått så mange til å stille opp på dette, påpeker prosjektlederen. I tillegg har privatpersoner i området engasjert seg i saken, så vi vil ha containere stående ute her hele helga, opplyser Romsaas.

Les også: Blir ikke kvitt Tromsøpalmen

Ifølge styremedlem og arrangementansvarlig i Grønn Ungdom, Mariell Nilsen, var selve aksjonen kommunens idé.

– I utgangspunktet skulle vi i Grønn Ungdom ha en ryddeaksjon for å fjerne søppel i Telegrafbukta og oppe ved Prestvannet, så ble vi kontaktet av kommunen som hørte om vi kunne være interessert i å bli med på dette, noe vi var positive til, forklarer Nilsen.

Vises på flyfoto

Selv om gjengen ikke blir kvitt Tromsøpalmen med det første, har Romsaas en langsiktig plan med arbeidet.

– Når vi får opp hele rota på Tromsøpalmen, vil det bli færre planter til neste år. Dermed blir det stadig færre Tromsøpalmer de stedene vi har gått til verks. Det er helt nødvendig, for flere steder gror helt igjen på grunn av Tromsøpalmen, forklarer han.

Ifølge Romsaas vil det ved hjelp av flyfoto være mulig å se endringene tydelig etter hvert som det forhåpentligvis blir færre slike planter.

– Tromsøpalmen vises som lysegrønne områder på flyfoto. Dermed vil det faktisk være mulig å se endringene fremover nå, år for år.

Les også: - Bevar tromsøpalmen

Sommerjobb

Romsaas er usikker på hvor mye han og de andre rekker over i løpet av helga, men håper arbeidet kan fortsette de neste månedene.

– Det ser ut som at vi klarer å skaffe noen penger slik at vi kan ansette noen i sommer som kan jobbe med dette. Det er nemlig ikke så mye som skal til før vi vil se resultater, påpeker prosjektlederen.

Svartelistet: Henrik Romsaas viser hvordan Tromsøpalmen ser ut når man har fått med hele vekstområdet opp av jorda. Foto: Ronald Johansen
Ivrig: Erlend Ytreberg (17) og Runar Kaspersen (16) stilte sammen med resten av Skarp-guttene opp helt gratis for å ta i et tak. Foto: Ronald Johansen