I går ettermiddag presenterte Troms Kraft årsresultatet for 2013. Og tallene konserndirektør Semming Semmingsen legger fram er ikke hyggelig lesning for verken selskapet selv, eierne, eller befolkningen i Troms. Konsernregnskapet for fjoråret viser et underskudd etter skatt på hele 487,6 millioner kroner. Dette er vesentlig svakere enn resultatet for året før, da selskapet leverte et underskudd på 326,7 millioner kroner.

Les også: Eks-direktør tiltalt for grov svindel

Som forventet

– Resultatet var som forventet. Troms Kraft er i en svært krevende finansiell og økonomisk situasjon, sier Semmingsen.

Som en konsekvens av dette, har styret besluttet at eierne – Tromsø kommune og Troms fylkeskommune ikke får utbetalt utbytte i år. Det kan de heller ikke regne med å få på en stund.

– Vi har et langsiktig perspektiv på dette, sier styreleder Inge Hansen.

Les også: Saksøker revissorselskap for 1,7 milliarder

Store nedskrivninger

Det kraftigste slaget for selskapet er en følge av betydelige nedskrivinger i tilknyttet virksomhet. Troms Kraft Varme AS var verdsatt for høyt da det ble solgt i fjor og ble skrevet ned med 45 millioner kroner. Lave kraftpriser innebar at Fakken Vindpark måtte skrives ned med 69 millioner kroner. Begrunnelsen var den samme da vindparken også i 2012 måtte skrives ned – da med 77 millioner kroner. De største nedskrivningene relaterer seg imidlertid til Troms Krafts eierandeler i Salten Kraftsamband AS og Nordkraft AS.

– Omsettingen av SKS aksjer i fjor viste at vår aksjepost var for høyt vurdert, og vi tar en nedskriving på 113 millioner kroner. Nordkraft har vært gjennom en betydelig opprydningsaksjon, og vi måtte skrive ned 256 milloner kroner.

Les også: TK-ledelsen i sjokk

Redusert egenkapital

De totale nedskrivningene beløper seg altså til 438 milloner. I tillegg hadde Troms Kraft ekstraordinære kostnader knyttet til granskning og rettsprosesser til totalt 36 millioner kroner. Resultatet er svake resultater og en egenkapital redusert med 474 millioner kroner. Dette innebærer at egenkapitalandelen for konsernet er redusert fra 23,9 til 20,4 prosent.

Les også: Overså K&K-sjefens fortid

Fylkesrådsleder Line Fusdahl er overrasket over det dårlige resultatet.

– Vi har vært fullstendig klar over de utfordringene selskapet har vært inne i. Men dette er verre enn fryktet, sier hun.

Fusdahl hadde naturlig nok ikke regnet med utbytte.

– Det viktigste er faktisk å se om man kan få selskapet opp å stå igjen.

– Du høres pessimistisk ut?

– Jeg har tillit til at vi har et styre som gjør sitt beste for selskapet.

– Hvor lenge kan fylkeskommunen leve med en aksjepost på 60 prosent som ikke gir utbytte?

– Vi må vurdere vår eierposisjon hele tiden, men det har ikke vært aktuelt å selge. Vi er fremdeles i en tidlig fase om en ny eierskapsmelding, og tar med oss 2013-tallene videre.