Tirsdag ble det holdt et frokostmøte på Perspektivet museum. Til stede var representanter fra flere organer som arbeider med barnesaker.

– Tromsø, med blant andre Barnehusets arbeid, er i spissen for hvordan myndighetene bør satse på lavterskel tilbud i saker der barn er utsatt for vold, overgrep eller mishandling, sier Lars Due-Tønnessen, vold- og overgrepsrådgiver for Redd Barna.

Satses

Ståle Luther, leder for Statens Barnehus i Tromsø, sier barns rettigheter har fått større fokus i kommunen etter at huset ble etablert her for fem år siden.

– Tromsø har den laveste responstiden fra sak opprettes til dommeravhøret holdes, sier Luther.

– Det er veldig viktig. Når barn forteller om det som er vondt og vanskelig, skal de ikke måtte vente lenge før forklaringen tas videre.

Politiet er representert på frokostmøtet med Lene Fabekk, leder i voldsgruppen, og Lisa Folkestad familievoldsavdelingen.

– Dette er et prioritert saksområde for oss, sier Folkestad.

Veiledning

For Redd Barna har kampanjen ”Vennligst forstyrr” vært viktig de senere årene. Det handler om at dem som møter barn i det daglige, skal ha lav terskel for å si ifra om noe som er bekymringsverdig.

– Konsultasjonsteamet på Barnehuset er veldig viktig i slike saker. Det er lavterskel å ta kontakt, og man får gode råd om hvordan man går videre i saken, sier Due-Tøllefsen.

Ståle Luther forteller at konsultasjonsteamet består av representanter fra 10–12 instanser, som på helt frivillig basis møter på Barnehuset for å hjelpe.

– Vi mottar i dag ingen støtte, og alt skjer med dugnadsånd. Vi skulle gjerne sett at vi fikk litt mer økonomisk hjelp til kursing og ivaretakelse av våre frivillige, sier Luther.

Dette er heller ikke den siste frokostdebatten i regi av Redd Barna.

– Vi ønsker å gjøre dette til et fast konsept, der fagmiljøet kan samles et par ganger i året for å dele erfaringer i saker som omhandler barns rettigheter, sier Susanne Rolandsen i Redd Barna.