En av mine beste venninner fortalte at hun skal til Hellas i sommer.

Hellas ...

Asurblått hav, hvite strender, skyggefulle pinjetrær og iskald Mythos om dagen ...

Harpiksvin, duft av trekullgriller, friske grønnsaker og urter om kvelden ...

Det er ikke fritt for at jeg ble skikkelig sjalu på henne. Hellas er blant mine favorittreisemål – et land som virkelig får deg til å slappe av på alle mulige måter.

Man trenger imidlertid ikke å dra til Hellas for å få en gresk opplevelse.

Dette er en kjapp og enkel matreise for de grekofile.

Les også: Endelig grillsesong

Souvlaki

Dette har alle som har vært i Hellas spist. Enkle, men svært velsmakende grillspyd av lam, svin eller kylling.

150 gr kjøtt til hver person skjæres i terninger på 2–3 cm.

Disse legges i en skål sammen med salt, pepper, litt løk, (hvitløk), tørket oregano, laurbærblader og fersk mynte.

Hell over saften fra en sitron og like mye olivenolje. Rør rundt og la stå kjølig i to-tre timer.

Like før grilling trer du opp fem-seks terninger på grillspyd (ta gjerne med laurbær og løkbiter) og grill til kjøttet er gjennomstekt.

Les også: Enkle grillvettregler

Horiatiki (Bondesalat)

Eller gresk salat. Verdens enkleste og sannsynlig beste salat.

1/4 Issalat skjæres i strimler

4–5 solmodne tomater kuttes i munnsbiter.

1 rødløk skjæres i løvtynne skiver.

1/2 agurk og 1/2 grønn paprika kuttes i passe stykker.

En real bit feta legges på topp sammen med en neve sorte kalamata-oliven.

Bland sammen og hell over olivenolje, dryss med tørket mynte.

Tzatziki

Dette er selve ryggraden i det greske kjøkkenet. Den kremete yoghurtsausen passer til alt.

Rasp en halv agurk, strø over salt. La saltet trekke ut det meste av vannet som du presser ut.

Bland agurkraspet med 1–2 dl gresk yoghurt. Press inn to fedd hvitløk, 1 ss olivenolje og 1 ss sitronsaft, krydre med sort pepper.

Legg to-tre oliven på topp og strø med tørket mynte.

I Hellas får du gjerne friterte poteter til alt, men jeg ovnsstekte skiver av søtpotet og sellerirot. Funket som bare det.

Kalí órexi!

Les også: EU vil fjerne «best før»-merking på flere matvarer

SOUVLAKI: Kylling, svin eller lam skjæres i terninger før kjøttet marineres i sitron, olivenolje, laurbær og mynte. Enkelt og svært godt.
BONDESALAT: Den greske salaten Horiatiki er blant verdens mest kjente – og mest velsmakende – salater.
UNIVERSALSAUS: Tzatziki – gresk mats faste følge.
KALOSÒRISMA: Hellas får deg virkelig til å føle deg velkommen. Bildet er tatt i havnen i byen Perdika på Aegina.