Stadig flere fokuserer på eldre i forskningen sin, og det har også falt Gorecka naturlig. Gjennom sin forskning vil hun se på muligheten til å kunne diagnostisere sykdom, eksempelvis demens, på et svært tidlig stadium, gjennom å se på samhandlingen mellom motorikk og kognitiv aktivitet.

– Jeg har i tillegg ekstra fokus på gange. Vi vet at eldre mennesker gjerne får problemer med gangen etter hvert som de eldres, og jeg ønsker med min forskning å se på ”multitasking” aspektet, sier Gorecka.

Hjerneskanning

Gjennom gangeanalyse, oppmerksomhetsmåling, hørselstester, nevropsykologisk batteri og hjerneskanning ønsker forskeren å se nærmere på hvordan man kan stille tidligere diagnoser ved å se på gangemønster, og kapasiteten til å gjøre flere ting samtidig.

– Enkelt forklart vil deltakerne bli bedt om å gjøre en motorisk oppgave, som å gå, samtidig som de løser en kognitiv oppgave, for eksempel en lyttebasert psykologisk oppgave, sier Gorecka.

Fallrisiko

Hun er også opptatt å kunne utbedre vitenskapen om fallrisikoen hos eldre.

– De aller fleste av oss tar det å kunne gå for gitt, og vi er avhengige av det i hverdagen. Vi vet at eldre mennesker kan bli mer ustødige og går annerledes, og det å kunne av dekke risiko for fall hos eldre vil være nyttig for flere aspekter ved samfunn og folkehelse, mener forskeren.

– Fall hos eldre forbindes med høy risiko for sykelighet, innleggelse og dødelighet. Det koster samfunnet millioner hvert år, legger hun til.

Søker deltakere

Nå søker forskeren etter deltakere til studiet. Å rekruttere eldre til forskning er ikke alltid like lett, ifølge forskeren.

– Rekruttering av eldre er ikke alltid like lett, mange er skeptiske og det er ikke alltid like lett å få kontakt med dem.

Hun ønsker seg i utgangspunktet høyrehendte eldre uten nevrologiske utfall som følge av sykdom, og som ikke har problemer med å gå eller bruke hendene.

– Mange tror jeg skal diagnostisere Alzheimers sykdom, men det er overhodet ikke tilfelle. Jeg ønsker å bidra til vitenskapen, og forhåpentligvis knekke noen koder til hvordan man kan diagnostisere tidligere, og mer vellykket, sier Gorecka.

MYE TEKNIKK: Med blant annet dette dataprogrammet skal menneskers gange studeres svært nøye.