- Det er utrolig at politiet henlegger saken når de har så gode bevis. Da sier de egentlig at hvem som helst kan ta livet av kjæledyret i gata uten at det skjer noe, sier Gunn-Marit Pedersen.

I likhet med blant annet Lisbeth Elin Hagelberg, som iTromsø snakket med i midten av mars etter at hun hadde mistet katten "Pus" (12), hevder Pedersen at en mann i nabolaget i vinter har tatt livet av to av familiens katter, "Mons" (6) og "Dennis" (15).

De to kvinnene, sammen med flere andre naboer, oppsøkte i vinter mannen etter tips fra en annen nabo. Den gang da var både Hagelberg og Pedersen klar på at mannen innrømte å ha tatt livet av kattene deres.

– Han sa at han trodde det var villkatter og avlivet dem for å beskytte eiendommen. Kattene hadde visst tisset rundt huset, og han sa at han ikke kunne leie ut kjelleretasjen på grunn av lukten, sa Hagelberg til iTromsø.

Forbannet

I ettertid av disse hendelsene gikk Pedersen og Hagelberg sammen med flere av naboene om å levere inn anmeldelse på mannen som de hevder har drept kattene deres. Forrige mandag fikk Pedersen brev i posten om at politiet hadde henlagt saken på grunn av bevisets stilling.

- Jeg forstår ikke hvordan dette kan være mulig. Vi var fem stykker som gikk ned og konfronterte mannen med disse handlingene. Han innrømte da alt overfor oss, noe vi mener videoen vi tok opp på mobilen viser. Vi har alle vært inne hos politiet og vitnet i saken. Det har også en nabo som var vitne til hva som skjedde. Jeg tenker på dette hver eneste dag og blir så forbannet over at det er mulig å slippe unna med dette, sier Pedersen.

Lisbeth Elin Hagelberg er for tiden på ferie, men har følgende kommentar til saken:

- Jeg tenker at det skal mye til for å bevise hva som har skjedd. Må politiet stå og se på? Dyr har ingen rettigheter, heller ikke eierne, sier Hagelberg, før hun legger til:

- Katter er tydeligvis uten rettigheter. Er det fordi de ikke koster flere tusen kroner å anskaffe, spør Hagelberg, som også stiller spørsmål ved den tilsynelatende mangelen på verdi som øyenvitner har.

Mangler bevis

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Frode Stock, begrunner henleggelsen med mangelen på fellende beviser.

- I enhver sak er det slik at et straffbart forhold må være bevist utover en hver rimelig tvil. I denne saken mener påtalemyndigheten at bevisene sett under ett ikke er gode nok. Det går blant annet på at det er mange spørsmål vi ikke har fått svar på: Om kattene faktisk er tatt av dage og hvordan dette i så fall har skjedd. Vi har rett og slett ikke tilstrekkelig med bevis for å kunne knytte vedkommende til disse handlingene, forklarer Stock.

Politiadvokaten er klar på at politiet har foretatt en grundig etterforskning i saken.

- Vi har gjennomgått videopptaket flere ganger. I tillegg har det vært foretatt avhør både av de fornærmede og den antatte gjerningsmannen, påpeker Stock.

Noah reagerer

Siri Martinsen, leder i Noah - for dyrs rettigheter, mener det gir et fryktelig dårlig signal at politiet henlegger denne saken.

- Vedkommende som har fanget disse kattene har definitivt brutt både Straffeloven og Dyrevelferdsloven. Det er all grunn til at påtalemyndigheten selv burde ha utredet denne saken bedre, for her kan dyrene ha lidd betraktelig. At vedkommende da får gå ustraffet for å ha tatt livet av et stort antall dyr, er utrolig, sier Martinsen.

Også "Dennis" (15) forsvant i vinter. Pedersen mener begge kattene ble drept av en mann i nabolaget. Foto: Privat