Organisasjonen 4H arrangerte dyrkingskurs på Holt i går ettermiddag. Der fikk barn skitne til hendene med jord og plantet alt fra solsikker til poteter.

Kjennskap

Trude Haugseth Moe, prosjektleder i 4H, forteller at dette handler om å få kjennskap om hvor maten man spiser kommer fra.

– 4Hs satsing i 2014 heter ”Fra jord til bord”. Dette er en del av det, sier Moe.

Hvor har maten vært før den kommer på bordet? Eller før den kommer til butikken? Hvor langt må maten reise før den kommer til oss som skal spise den? Det er spørsmål 4H tar opp på kurset.

Trendy

Moe forteller at økologisk og kortreist mat har blitt trendy, og det merker de.

– Ja, det er veldig populært. Vi har flere påmeldte til dette, forteller hun.

Og hva er vel mer kortreist enn å plante poteter og bønner på Holt, sør på Tromsøya. Det er dette barna fikk se og prøve selv mandags ettermiddag.

– Barna lærer grunnleggende dyrking fra Kirsty McKinnon, en veldig dyktig dyrker, forteller Moe.

Omtrent elleve familier var påmeldte til mandagens dyrkekurs, og barna var aktive med både spader og raker. Karine Nigar Aarskog skulle rett hjem og lage sin egen kjøkkenhage med familien etter kurset.

Dette er et flott tiltak. Barna liker å være på gårder, og vi hadde planlagt å lage en kjøkkenhage, sier hun.

– Viktig

Daglig leder i 4H, Anne Kari Eliassen forteller at det er viktig at barna lærer om dette.

– Det er barna som må lære. De er fremtiden, og de må lære å få en respekt til jorda, forteller Eliassen.

Kortreist mat er også for Eliassen en viktig grunn til å lære bort dyrking.

– Vi har det vi trenger her, sier hun.

Hun mener også at dette er en fin erfaring for barna, og det er gøy å se hvordan de lærer og arbeider. Og som Trude Haugseth Moe fortalte, legger heller ikke Eliassen skjul på at kortreist mat er i vinden.

– Det er helt i tiden nå, sier hun.

Arbeidet: Mimmi Nilsen (7) og Hanna Ingeborg Nilsen (10) i arbeid for å gjøre klar en av kjøkkenhagene de skal plante poteter i. Foto: Ronald Johansen