Denne gangen har jeg ikke tenkt å lage mat selv, men istedenfor lene meg tilbake og overlate kokkeleringen til ekspertene.

Lyngsværingen Gunnar Jensen skal nemlig få vise hva han gjerne hiver på grillen.

Vi kan jo starte med en liten programerklæring fra kjøkkensjefen på Skarven:

– Det aller meste kan grilles. Muligens med unntak av suppe...

GRILL GRESK: Kalimera, file mou!

Et annet visdomsord fra Jensens munn er dette:

– Man trenger ikke å servere alt på en gang når man griller. La det komme lekre grillretter i en jevn strøm. Start gjerne med skalldyr og fisk, fortsett med kjøtt og grønnsaker – og avslutt med en grillet dessert.

Så det legger vi opp til i ukens matblogg – en helaften rundt grillen.

Grillet blåskjell

En sjalottløk finhakkes sammen med et hvitløkfedd. Legges i bunnen av en liten jernpanne. En skvett hvitvin slås oppi – og en neve blåskjell legges på topp.

Sett på grillrist og legg lokk på grillen. Vent til blåskjellene har åpnet seg – og spis mens du venter på neste rett.

PREMIERE: Endelig grillsesong

Grillet tilbehør

En sitron og en løk kuttes i halvdeler. Smør skjæreflatene med nøytral olje og legg på grillrist og grill til man får en fin overflate.

Legg cherrytomater i en foliepakke. Litt sort pepper, litt salt og litt olivenolje. La det ligge på grillen i 15–20 minutter.

En rød paprika legges rett på det varmeste området på grillen og snus etter hvert som den blir sort. Skrap vekk det brente og skjær i biter.

Grillet tørrfisk

Skjær utvannet tørrfisk i serveringsstykker. Smør på litt nøytral olje og legg på varm grillrist.

Vær tålmodig og la fisken ligge på risten til den har fått en krispy overflate. Da løsner den dessuten mye lettere og er lettere å servere. Og den smaker selvfølgelig bedre når overflaten er karamellisert.

Surf & turf

En voksen skive godt mørnet entrecôte, en tykk skive svinenakke og en real bit hvalbiff smøres med litt nøytral olje, saltes og pepres.

Kjøttstykkene legges på grillen og får tre-fire minutter hver (svinet litt lenger) på risten. Hvil litt før stykkene skjæres i små biter.

Vi rakk dessverre ikke å lage dessert denne gangen, men et hett tips er å skjære et snitt i en litt umoden banan og presse ned ruter av Firkløver i sprekken. Legg på grillen og vent til sjokoladen er smeltet. Server med is.

LAGE MAT INNE? Hete våroppskrifter

Drikke til alt dette? Valgfritt, men jeg foretrekker lyst øl – og helst Macks Isbjørn.

Bon appetitt!