- I dag er det rett og slett vanskelig å sikre meg at jeg parkerer lovlig – reglene er uoversiktelige, og varierer fra plass til plass. Svært mange har fått en gul lapp under vindusviskeren, uten å ane at de har gjort noe galt, så dette er kjærkomment for alle bilister, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Helene Falch.

Logisk system

I en pressemelding fredag opplyser Forbrukerrådet at de synes det er svært gledelig at regjeringen nå har foreslått et mer forbrukervennlig regelverk for parkering.

Som bilist skal du nemlig nå slippe å få sjokk over høye bøter etter parkeringsselskapets innfall. I tillegg skal størrelsen på boten stå i forhold til feilen du har gjort.

- Glemmer du å trekke lapp på en gratis plass, skal det koste 300 kroner. For vanlige feil vil det stå 600 kroner på den gule lappen, mens du må ut med 900 kroner for feilparkering på plasser for forflytningshemmede. Dette er et logisk system, som vil være mer i samsvar med folks rettferdighetssans, påpeker Falch.

Uryddig bransje

Dersom forslaget fra regjeringen blir en realitet, skal du dessuten slippe gebyr dersom parkeringslappen er synlig, men ligger feil vei.

- Dette er et viktig signal. Parkeringsvaktene skal ikke straffe dem som har oppført seg skikkelig og betalt, de skal gå etter dem som parkerer feil med vilje, understreker Falch.

Hun mener at regjeringen viser evne til å rydde opp i en bransje som delvis er preget av vill vest, ved å sikre at parkeringsvakter får opplæring og at selskap som bryter reglene kan få bøter, eller ikke få drive videre.

-Det er ett krav vi ikke ser i forslaget, og det er at du må ha konsesjon for å drive et parkeringsselskap, og det vil vi påpeke i vårt høringssvar, sier Forbrukerrådets regiondirektør.

- Mer rettferdig

Regjeringen stiller også krav om at du ikke skal måtte ha kontanter for å gjøre opp for deg, men for eksempel kunne betale med telefonen din. Det skal også bli slutt på at kommunene er pålagt å kreve forskuddsbetaling.

-Dette er fremtidsrettet og kundevennlig. Da betaler du for den tiden du faktisk står parkert. Det er mer rettferdig, og vil helt klart forhindre mange unødige konflikter. Vi håper derfor at regjeringen vil gå enda lengre, og gjøre det obligatorisk å tilby etterskuddsbetaling, forklarer Falch.

I dag er det svært vanskelig å klage hvis du er uenig i en parkeringsbot. Bare én av fire parkeringsselskaper er med i klagenemnda, til og med flere kommunale selskap står utenfor. Er selskapet som ga deg boten ikke med i nemnda, har du ikke annet valg enn å gå til retten.

- Vi håper det betyr at klager på parkeringsbøter innlemmes i Transportklagenemnda sammen med klager på andre transportområder, påpeker Falch.