Lokal leder i Norges Reserveoffiserers Forbund (NROF), Thor Harald Sandnes, sier at treningen foregår på anlegget til Tromsø Pistolklubb og etter premisser de har satt. Av rundt 130-140 NROF-medlemmer er om lag 50 aktive.

Streng kontroll

Disse personene har vært igjennom et eget sikkerhetskurs i det forsvaret selv betegner som nærstridsskyting.

Sandnes velger å bruke betegnelsen dynamisk sportsskyting og avviser bestemt at det bedrives krigstrening på anlegget i dalen.

Sandnes understreker samtidig viktigheten av at eks-offiserer og menige får holde sine skyteferdigheter ved like. I den forbindelse benyttes også pistolbanen i fjellanlegget på Mellomveien og skytebanen i Lakselvdalen hvor rifletreningen pågår.

34.000 skarpe skudd

I år har NROF-personell fått tildelt 34.000 skudd fra forsvaret som fordeles slik:

• 2.000 (7,62 millimeter)

• 8.000 (9 millimeter)

• 20.000 (22 millimeter)

• 4.000 (5,6 millimeter)

Etter det iTromsø får opplyst, har NROF avdeling Tromsø søkt om 40.000 skudd som skal benyttes neste år. Det gir rundt 800 skudd til hvert aktivt medlem.

– Majoriteten benyttes på banen på Mellomveien. Det er skyting som foregår innendørs – i det gamle tilfluktsrommet.

Sikkert og kontrollert

Thor Harald Sandnes understreker at treningen og skytingen i dalen foregår under streng kontroll, men erkjenner også at aktiviteten er bevegelig med ladd våpen.

– Selv om vi bygger opp kulisser, blir det ikke benyttet menneskelignende figurer, men vanlige blinker. Og bare én skytter er i aksjon om gangen.

Eks-offiserer iTromsø har snakket med – som ikke ønsker å stå fram i avisen med navn og bilde – sier at det bildet NROF-lederens skaper av skytingen, ikke er så rosenrødt i virkeligheten. De har selv deltatt i krigstreningen.

– Det som utføres, skal forestille nærkamp i et tettbebygd område. Derfor er det betenkelig at det foregår i et friluftsområde hvor byens borgere beveger seg både på og utenfor gang- og sykkelstiene. Etter vårt syn, er sikkerheten – uansett hva som hevdes fra NROF-hold – ikke god nok, sier eks-offiserene.

I tillegg til at Forsvaret deler ut ammunisjon til eks-offiserene, er det også flere som låner våpen.

– I sum dreier det seg om 5-6 personer. De aller fleste – både aktive og passive – eier egne våpen som er anskaffet etter lisens.

– Videre skal det understrekes at majoriteten av NROF-medlemmene er aktive i pistolklubben, i jeger og fisk og i skytterklubben. Treningen som foregår i regi av oss, er et supplement slik at flest mulig kan tre inn i tjeneste om det skulle bli påkrevd, sier Thor Harald Sandnes.