Verdens største nyrestudie er i gang, og over 1000 tromsøværinger stiller opp for å gi forskerne svar på kroppens mysterier, skriver Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet på sine nettsider.

Professor Bjørn Odvar Eriksen ved institutt for klinisk medisin gjennomfører for andre gang det som blir ansett som verdens største nyrestudie. Hensikten er å finne ut hvorfor nyrefunksjonen hos tilsynelatende friske personer faller med økende alder.

– I forbindelse med Tromsøundersøkelsen i 2007 ble nyrene undersøkt grundig hos 1627 tromsøværinger. En tilsvarende undersøkelse er ikke gjort noe annet sted i verden. Resultatene fra denne studien viste sammenhenger mellom nyrefunksjon og blodtrykk, røyking, blodsukker og fysisk aktivitet som ikke var kjent tidligere. Undersøkelsen vil nå bli gjentatt hos de samme personene for å finne ut hvordan nyrefunksjonen forandrer seg når folk blir eldre, forklarer han til universitetets nettside.

Nyrestudien til Eriksen er avhengig av at personene som deltok i forrige undersøkelse stiller opp på nytt. Derfor var forskerne spente da de begynte å invitere folk tilbake. Dersom forsøkspersonene hadde takket nei, ville det ikke blitt noen oppfølgingsstudie.

– Det er helt utrolig, men over 80 prosent har takket ja hittil. Og vi er ikke ferdige med å invitere. Studien vil fortsette ute dette året, sier Britt-Ann W. Eilertsen til universitetets nettside. Hun administrerer nyrestudien sammen med Bjørg Skog Høgset ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Det unike er at vi har data på hvordan nyrefunksjonen til deltakerne var i 2007, og nå får vi en ny måling, forklarer hun og legger til at hun håper at de som får invitasjon med spørreskjema i posten takker ja.