Veggdyr, som denne lille krabaten, sprer seg i stor fart i Tromsø og landet for øvrig.
      (Foto: Arne Nilssen, Tromsø Museum)

Veggdyr, som denne lille krabaten, sprer seg i stor fart i Tromsø og landet for øvrig.Foto: Arne Nilssen, Tromsø Museum

Veggedyrene tar over Tromsø

De gjemmer seg i sprekker og bak senga, og kommer fram for å bite deg mens du sover.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Det høres kanskje ut som noe fra en skrekkfilm, men veggedyr er høyst reelle, og ifølge ekspertene blir de bare vanligere og vanligere.

– Vi ser at det blir mer og mer turister fra utlandet som har med seg veggedyr. Dette sprer seg rimelig fort, ikke bare i Tromsø men i hele Norge. Vi har ukentlig store oppdrag på veggedyr, sier Geir Jæger i Aktiv Nord skadedyrkontroll.

Den økende reisevirksomheten til nordmenn og også tromsøværinger gjør at veggedyr får innpass også her.

– Veggedyrene tar du med deg for eksempel fra hotellet du har bodd på og så spres det videre. Det er jo ikke uvanlig med veggedyr på hotell, spesielt i de store byene, og krabaten blir med i bagasjen. Vi har hatt ansatte som har oppdaget veggedyr på hotellet når de har vært på kurs om veggedyr, supplerer kollega Trond Stormo.

LES OGSÅ: Disse kryper rundt i sengen og veggen din

Arne Nilssen er professor emeritus i entomologi ved UiT Norges arktiske universitet, og er Nord-Norges ledende autoritet på insekter. Han bekrefter at veggedyrene nå er overalt.

– Selv de fineste hoteller i New York og Sydney har hatt problemer med veggedyr, så det er ikke bare på de mest snuskete hotellene du finner dem, sier han.

Ikke smittespredere

Veggedyrene starter som egg, og går gjennom larvestadiet og fire nymfestadier. De må suge blod på hvert av stadiene, og også voksne veggedyr må ha blod. Både hannen og hunnen suger blod, men hunnen trenger store mengder blod for å legge egg. Voksne veggedyr er nesten 1 cm store.

– De angriper bar hud som er eksponert når du sover. For eksempel nakken, håndledd eller en fot. Det ser ut som myggstikk og klør som et myggstikk. Gjerne flere prikker tett. Man kan også se avføringen til veggedyret på treverket på senga. Det ser ut som bitte små flekker med blekk, sier Trond Stormo.

LES OGSÅ: Fant kakerlakker på hurtigruta

Arne Nilssen har imidlertid en liten oppmuntring å komme med:

– De bringer ikke noe smitte med seg, forteller han.

Vanskelig å bli kvitt

Om du først har fått veggedyr i huset, er det ikke så lett å bli kvitt de. De blir resistent mot stadig flere giftpreparater og kan verken vaskes bort eller sultes ut. Ifølge Arne Nilssen klarer insektene seg veldig lenge uten et blodmåltid.

Nilssen sier at man kan prøve med en kraftig støvsuger i alle sprekker, bak bilder på veggen og ved sengekanten.

– Men i de fleste tilfeller klarer man det ikke selv, konstaterer han.

LES OGSÅ: Viktig å melde fra om veggdyr

Veggedyrene tåler heller ikke høy varme eller frost.

Den eneste mer eller mindre sikre måten er å varme rommet opp til over 50 grader Celsius, men det er ikke noe Nilssen vil anbefale noen å prøve på egen hånd.

– Når temperaturene går under 13 grader så formerer de seg ikke. Men er de inne i et rom med rundt 20 grader, så klarer de seg veldig godt og formeringsevnen er det ingenting å si på, sier Trond Stormo.

Forholdsregler

Det finnes ifølge Nilssen noen forholdsregler man kan ta for å unngå at veggedyrene blir med feriebagasjen inn i stua.

Han anbefaler å pakke ut kofferten utendørs, riste alt innholdet grundig og støvsuge kofferten. Det er da også viktig at man kaster støvsugerposen med en gang.

– Noen fryser ned hele kofferten, men da må den ligge så lenge i frysen at den blir helt gjennomkald, supplerer han.

LES OGSÅ: Heimevernet slått ut av veggdyr

Ifølge Trond Stormo er det viktig at du gir beskjed til hotellet du har bodd på hvis du vet at det er veggedyr på rommet.

– Ja, man skal melde ifra. Det skal man også hvis man har veggedyr hjemme. Man skal per definisjon søke hjelp for å bli kvitt det. Og da trengs det profesjonell hjelp. Dette er ikke noe du kan vaske bort, sier han.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø:
 
 •   Terje Petter Leiros og Torbjørn O. Karlsen
Arne Nilssen viser fram en boks med assorterte insekter som man finner i tromsøværingenes hus. Bilde fra Forskningsdagene 2008.
      (Foto: Åsgeir Johansen)

Arne Nilssen viser fram en boks med assorterte insekter som man finner i tromsøværingenes hus. Bilde fra Forskningsdagene 2008.Foto: Åsgeir Johansen

Geir Jæger i Aktiv Nord AS
      (Foto: Jørn Normann Pedersen)

Geir Jæger i Aktiv Nord ASFoto: Jørn Normann Pedersen

Trond Stormo i Aktiv advarer mot passasjerer i bagasjen. Særlig vår og høst er tidspunkter det oppdager mye skadedyr hos Tromsø-innbyggerne.
      (Foto: Tom Benjaminsen)

Trond Stormo i Aktiv advarer mot passasjerer i bagasjen. Særlig vår og høst er tidspunkter det oppdager mye skadedyr hos Tromsø-innbyggerne.Foto: Tom Benjaminsen

Veggdyr, Cimex lectularius. 
Foto lisensiert under GNU og Creative Commons.
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en
Foto: A.L. Szalanski, 2007

Veggdyr, Cimex lectularius. Foto lisensiert under GNU og Creative Commons. http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en Foto: A.L. Szalanski, 2007

Leses nå