Ved Tromsø lufthavn hekker både fiskemåke, ærfugl, stokkand og terner. Det utløser en ikke ubetydelig sikkerhetsrisiko når de unge fuglene skal teste vingene i selskap med Norwegian og SAS. Derfor har de tilkalt høykompetent personell til å rydde området for egg.

– Vi fikk forespørsel fra Avinor om det var noen som trente med hund på slikt, men det er jo ikke vanlig. Derfor ble vi veldig overrasket da det viste seg at de visste hva de skulle gjøre, sier matmor Merethe Evenseth.

Talent for sanking

Med lundehundene Gurine og Frøya har hun brukt ettermiddagene i vår til å sanke egg nær flyplassområdet.

– Vi ante jo ikke at de kunne dette, men jeg tenkte at det skader ikke å prøve. Vi fant 112 egg på en time på første forsøk, sier Evenseth.

Lundehunden er en norsk rase, som har vært brukt til å hente lundefuglunger ut fra redet i tidligere tider. De er svært forsiktige i bittet, kombinert med at de har en god nese.

– De knuser aldri eggene. De mangler de bakerste jekslene, noe som gjør dem godt egnet til jobben, forteller Evenseth.

Brukes til forskning

Gurine og Frøya er familiehunder, som ellers brukes mest til tur og kos. At de nå kan bidra til både flysikkerhet og forskning, synes Evenseth er artig.

– Vi samler alle eggene fra ett rede i en pose som Avinor gir videre til forskere ved Universitet i Tromsø, sier hun.

Noen av artene de samler fra er rødlistet, men flyplassen har dispensasjon til å fjerne eggene fra sikkerhetssonen.

Gurine, Frøya og Emil har vist seg å være et effektivt verktøy.

– Vi oppdaget faktisk for en stund siden at han var interessert i egg. På hytta tok han først de råtne eggene han fant under hytta, mens her går han kun etter måseeggene, sier Tomas Arnesen som eier Emil.

548 egg

Det var driftssjef ved Tromsø lufthavn Langnes, Svein Idar Henriksen, som sammen med en kollega tok initiativ til å teste ut eggsanking ved bruk av hunder.

– Dette er andre sesongen vil holder på. I fjor samlet hundene inn 548 egg utenfor flyplassgjerdet, forteller Henriksen.

Klager

Han er klar på at de samarbeider tett med fugleforsker ved UiT, Robert Barratt, og at all aktivitet skjer i henhold til etiske retningslinjer og norsk lov.

– Vi fikk en klage fra Norsk miljøvernforbund som mente vi utryddet fuglelivet her på Langnes, men etter å ha sjekket dette med både jurister og fugleforskere, er jeg trygg på at vi har gjort dette på riktig måte, påpeker driftssjefen.

SANKER: Emil (6) tar helst de største eggene, hovedsakelig fra fiskemåkene. Foto: Privat
FORNØYD: Frøya inspiserer fornøyd fangsten etter en økt i hekkeområdene ved flyplassen. Foto: Privat
STOLT: Gurine har snust seg fram til reiret. Foto: Privat