Klokken 14.47 torsdag ettermiddag opplyser Troms politidistrikt på sin Twitter-konto at omtrent 20 personer sperrer for lasting og lossing av hurtigruta ved Tromsø havn.

Les debattinnlegget: - Ingen streikebryteri på havna

Etter at politiet fikk bekreftelse fra politimesteren rykket de inn og begynte å ta en og en av demonstrantene inn i politibilene.

- De forhindrer lovlig arbeid her, derfor tar vi dem inn, de har fått flere pålegg om å fjerne seg uten å gjøre det. Vi blander oss ikke inn i arbeidskonflikten, men de kan ikke stå her, sier innsatslederen på stedet, som nektet å opplyse navnet sitt.

Innsatslederen kan videre fortelle at de er fullt bemannet.

- De er veldig mange personer, så da må vi ta dem inn en etter en, sier innsatslederen.

Den første de tar med seg inn er Ronny Johansen, LO-leder i Tromsø, som de for øvrig også tar på håndjern.

Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø havne- og transportarbeiderforening er sjokkert over politiets oppførsel.

- Tenk at de tok Ronny først, som representerer LO. Det hadde jeg ikke trodd. Dette vil jeg kategorisere som et grovt overtramp og maktmisbruk. Det er nesten så jeg får tårer i øynene, sier Ingebrigtsen.

Klokken 16.50 opplyser Troms politidistikt at de har innbragt ti personer som nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra stedet.

Klokken 17.30 opplyser operasjonsleder Gaute Hoff at de har tatt inn 29 personer, og at de skal ta inn de ti resterende som står på kaia.

- Det øker stadig. Dersom de ikke flytter seg så blir de brakt inn. Planen er at de skal få et forelegg, så blir de dimittert.

Foreløpig settes alle i arresten. Det er 12 celleplasser på politistasjonen i Tromsø.

- Har dere det plass til alle?

- Det kan du si, men de settes nå inn i de cellene vi har, sier Hoff.

Årsaken til dette er i følge Hoff at det er fattet en beslutning fra politimesteren at dette ikke er lovlig.

- Det pålegget hadde de ikke etterkommet, dermed blir de innbrakt av politiet.

SISTE: Politiet skriver på Twitter rundt klokken 18.25 at 41 streikende er innbrakt fra Tromsø Havn, og de vil bli anmeldt.

Klokken 19.24 opplyser politiet at de har innbragt 41 personer fra kaia.

Klokken 19.55 forteller Ingebrigtsen at han har sluppet ut av cellen med en bot på 4.000 kroner subsidiert åtte dagers fengsel.

- Ingen av oss vedtok boten, og det regnet politiet med. Derfor fikk vi opplest vedtaket i plenum, forteller Ingebrigtsen.

Boten var etter politiloven § 30, nummer 1 "Unnlater å etterkomme politiets pålegg, tegn eller signaler". Dette jamføres med § 5: "Enhver plikter straks å rette seg etter de pålegg, tegn eller øvrige signaler som politiet gir i medhold av bestemmelsene i kapittel II i denne lov".

- Vi skulle holdes maks i fire timer, men de tok oss ut celle for celle, ettersom vi var fem stykker i hver celle, forklarer Ingebrigtsen.

Han synes det er utrolig at politiet gjorde dette.

- Det er en forkastelig handling. Betjentene gjorde jo bare det de fikk beskjed om, men jeg har stor tvil til ledelsen. Jeg håper dette blir tatt videre. Dette vil nok ikke fungere preventivt for oss, heller tvert i mot. Nå må vi samles og diskutere hva som skjer videre, sier Ingebrigtsen.

Vi kommer tilbake med mer!

MMS-foto: Marianne Lein Moe
MMS-foto: Marianne Lein Moe