Akkurat nå ser det kanskje ikke så sommeraktig ut – med åtte varmegrader, Kvalsund-tåke og lavt skydekke. Men det er snart midten av juni, og da er det per definisjon sommer. Basta!

ANDRE MATTIPS: - Alt kan grilles!

Og er det sommer så er det salat-tid.

Her kommer derfor oppskriftene til to av de beste salatene jeg vet – som begge er franske.

Salad Niçoise

Salad Niçoise – eller Nizza-salat – er en av det europeiske kjøkkenets virkelige klassikere.

Det finnes like mange oppskrifter som det finnes kjøkkensjefer – og alle sammen sverger på at deres er den rette.

Krangelen går på hva salaten skal inneholde – skal det være flere sorters salat, hører artisjokk hjemme i salaten, skal det være kapers, skal det være dressing eller kun olje ...

MER INSPIRASJON: Bli med til Hellas

Alle er imidlertid enige i at det er tre ting som er uunngåelige i en Salad Niçoise; Tunifisk, egg og ansjos. Og da snakker vi selvfølgelig ikke om norsk eller svensk ansjos, men om den italienske som du kjøper på glass.

Dette er min måte å gjøre det på;

Et hjertesalathode (eller et halvt Romano) deles opp i biter og legges i bunn på en tallerken.

Legg lagvis på skivet kokt potet, agurk i terninger, halve cherrytomater.

På toppen legger man en boks tunfisk, to kokte egg i båter, oliven med stein, kokte aspargesbønner og ansjos. Sistnevnte er SALT, så ta det med ro om du ikke er svært glad i den vesle fisken.

Pisk sammen et par spiseskjeer hvitvinseddik, olivenolje, hvitløk, fransk sennep og salt/pepper. Risle over dressingen før serveringen.

Enkelt, kjapt og svært smakfullt!

Drikke til? Selv holder jeg meg gjerne i nabolaget til Nice – og drar til Rhonedalen for å hente en Nicolas Perrin Syrah i glasset (543801).

Salad chèvre chaud

Det høres mer spektakulært enn det er - ”Chevre chaud”. Egentlig betyr det bare varm geitost, og det er hovedingrediensen i denne salaten som simpelthen er helt konge.

Det er en veldig enkel salat å lage – eneste litt krevende momentet er å riste valnøtter, men det klarer alle!

KLAR FOR NOE KJØTTFULLT? Endelig grillsesong

Resultatet er en salat som blander salt ost, crispy grønnsaker og søt frukt, nøtter og honning.

Akkurat som den forrige salaten så er denne veldig lett å lage, og langt fra så jålete som det kan se ut som.

Dekk bunnen av en tallerken med fint skåret hjertesalat. Dekk så lagvis med halve cherrytomater, agurk, lettkokte sukkererter, halve jordbær og søtt pære i små biter.

På toppen legger du biter av chèvre (som du først har kjørt i mikroen for å bli myk...) og valnøtter som er ristet i en stekepanne sammen med litt honning.

Fantastisk godt!

Hva drikker man så til dette? Hvorfor ikke en cremant, en prosecco eller en god cava?

Bon appetit!

ENKLE RÅVARER: Det skal ikke mye til for å skape en klassiker. Tunfisk, egg, ansjos, samt forskjellige rå og kokte grønnsaker.
VARM GEITOST: Eller Chevre Chaud er hovedingrediensen i denne lune og smaksrike salaten.
NØTTER: Valnøttene ristes i en tørr teflonpanne før det risles over litt flytende honning. Passer utmerket sammen med geitost.