Denne uken har Blindeforbundet en landsomfattende aksjon for å få bedre og tryggere trapper. I Tromsø ble aksjonen holdt ved trappa mellom biblioteket og Rådhuset. Arne Eriksen i Norges Blindeforbund forteller at de valgte plasseringen med mening.

- Vi vet om flere farlige trapper, og nå aksjonerte vi mot den sannsynligvis farligste i Tromsø by, forteller Arne Eriksen.

Bryter loven

TEK 10 er en forskrift om universell utforming til Bygningsloven, og er en del av norsk lov. Blant annet trappen mellom Rådhuset og biblioteket bryter ifølge Eriksen denne loven.

- TEK 10 beskriver ganske detaljert hvordan trapper skal være. En trapp skal for eksempel være markert med kontrastfarger og friksjonsfelt. Det finnes ikke på denne trappen. Gelenderet er en tragedie, og finnes bare midt på trappa, sier Eriksen.

Et gelender på en trap skal være i to høyder og stikke 30 centimeter ut i toppen av trappa for at folk skal kunne gripe den trygt.

- Det finnes ikke her. Mens vi stod der og aksjonerte fikk vi høre flere skrekkhistorier om folk som hadde ramlet og slått seg der. Blant annet var det et ektepar der kvinnen først begynte å skli og tok tak i mannen. Da skled begge ned trappa, forteller Arne Eriksen.

- En skam

Han mener at det er en skam at Tromsø kommune har laget en slik livsfarlig trapp.

- Mange som kom forbi spurte oss hvor de kunne skrive under. Mange er redde for den trappa, sier Eriksen.

Alle trapper skal nemlig utformes minst etter TEK 10, og gjerne bedre. Forskriften er et minimum, sier Eriksen.

- Dette er en livsfarlig trapp. Det er skandaløst, mener Eriksen.

Ikke bare elendighet

Men det finnes ikke bare dårlige eksempler på trapper i byen.

- En god trapp i byen er for eksempel på Nerstranda. Trappen fra første til andre etasje er kjempefin, med kontrast og godt gelender. Det finnes absolutt en del gode trapper i byen også. Alt er ikke elendig, sier Eriksen.

Videre forteller han at trapper er ikke bare et problem for blinde og svaksynte - alle kan skade seg i trapper. De håper nå på respons fra kommunen, og Eriksen mener de bør konfronteres med TEK 10.

- Hvorfor følger ikke kommunen loven, spør Eriksen.

Må se nærmere på saken

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein forteller at hun ikke kjenner til TEK 10 detaljert nok til å kommentere saken på dette tidspunktet.

- Når det gjelder spesifikt denne trappen må jeg sjekke saken nærmere før jeg kan uttale meg, sier Alvarstein.

- Men dette er jo ikke en ny trapp. Jeg vet ikke om TEK 10 har en tilbakevirkende kraft, sier hun.