TROMSDALEN: iTromsø skrev sist fredag om eks-offiserene som trosset pålegget om skytestopp og bedrev krigstrening på skytebanen i Tromsdalen.

Den gang fortalte Thor Harald Sandnes, lokal leder i Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF), om treningen og betegnet den som sikker.

Nå har flere av seniorene i NROF kommet med en uttalelse der de tar sterkt avstand fra opplegget, og truer med å melde seg ut dersom det ikke opphører.

Er ikke mot trening

Birger Tokle er en av seniorene som reagerer, men han er nøye med å understreke at han ikke er mot treningen på generelt grunnlag.

– For all del, vi støtter opp om treninga, men vi må ha det under regulerte forhold, sier han.

Det Tokle og de andre seniorene har som mål, er å gjøre Tromsdalen trygg. Han beskriver sikkerhetssonen i Tromsdalen som ”marginal”, og er bekymret for at barn og unge kan forville seg inn i området mens det skytes.

– Tromsdalen er et eventyrlig friluftsområde som brukes av mange, sier han.

Seniorene uttrykker i uttalelsen at de ikke godtar at personell med bakgrunn i Heimevernet trosser kommunale vedtak og tar seg til rette på denne måten.

– Det gagner ikke forsvarsånden og viser respektløshet, står det i uttalelsen.

– Sikkerhet er viktigst

Æresmedlem i både Tromsø pistolklubb og Tromsø Militære Samfunn, Einar Stenersen, er også bekymret for sikkerheten.

Han mener at Tromsdalen har overlevd seg selv som skytebane på grunn av utbyggingen av turløyper og økningen i aktivitet som har fulgt med disse.

– Det finnes en del vettløse turgåere. Det må vi forholde oss til, sier han.

Han fremhever at det er viktig å tenke sikkerhet over alt annet, og mener det ikke kan drives skyting på banen med mindre folk blir fysisk stoppet fra å komme inn mens det drives skyting.

Mulige alternativer

Tokle trekker fram Kjoselvdalen og Olavsvern som mulige kortsiktige løsninger for at offiserene skal få den treningen de trenger.

Han håper det er mulig å få på plass avtaler med Forsvaret og Tromsø skytterlag om geværtrening i Kjoselvdalen, og med eierne av Olavsvern om å gjenoppta pistolskyting der.

– I den grad det er ønskelig å ha et Heimevern som er klart til strid, må Forsvaret inn og ta ansvar for treninga, konstaterer han.