Vi befinner oss i det "finske hus", eller Suomi-Talo, som det egentlig heter. Jukka Olli har akkurat svart på et spørsmål om solenergi fra den japanske ambassadøren.

I rommet sitter mer enn et tjuetall japanere, noen av de tar opp små digitalkameraer for å ta bilde. Likevel er det ikke snakk om vanlige turister, men forretningsmenn og akademikere.

- Jeg ble kontaktet av Japans ambassadør i Finland, forklarer Olli. De var interessert i å ta turen hit til Tromsø, så jeg tenkte "hvorfor ikke".

Olli mener at besøket har gått bra så langt, og at interessen har vært stor her i Norge. Alle han har kontaktet har stilt opp uten å nøle. Han forteller at også japanerne virker meget interesserte i et samarbeid.

- Det er helt klart at disse japanerne ser etter investeringsobjekter.

Noe som den japanske ambassadøren Kenji Shinoda kan bekrefte:

- Vi synes Nord-Norge virker meget interessant. Interessen for Nordkalotten har økt veldig i Japan, men vi ønsker egentlig å se på det som et integrert, økonomisk område, og ikke tre forskjellige land.

Det er ambassadøren selv som har tatt initiativ for turen, og han er fornøyd med responsen han har fått. Med seg i delegasjonen har han forretningsfolk som driver med alt i fra trading til shipping og HI-tech, i tillegg til noen akademikere.

- Vi er glade for å komme hit til Tromsø, det som jo er hovedstaden i Arktis. Slik ser vi på det i alle fall. Vi har lært mye om mulighetene som finnes her, og vi er veldig imponerte. Spesielt samarbeidet mellom Finland og Norge er imponerende. Eksport av laks er et eksempel. Finske lastebiler bruker 36 timer på å frakte norsk laks til Japan. Kanskje kan Japan, Finland og Norge samarbeide på andre områder?

Shinoda forklarer at det er flere områder japanerne er interesserte i å investere i, både fisk, olje og gass og maritim industri generelt. Dessuten er det flere som ser for seg en transportkorridor fra Sentral-Asia til Barentshavet gjennom Finland og Norge. Kanskje med tog?

- Vi vil finne ut av hvordan japan kan være med på å drive utviklingen videre.