Torsdag oppsto nok en havneblokade på Tromsø havn, fra de sympatistreikende arbeiderne på havna. De mener at Nor Lines driver med streikebryteri ettersom de henter inn folk som gjør den jobben havnearbeiderne egentlig skal gjøre.

Tidligere har politiet kommet til stedet, uten å gripe inn, men på torsdag arresterte de samtlige 41 som var involvert i blokaden.

– Egentlig er det et resultat av at vi har tatt dette gradvis, og vi har sagt at vi skulle gjøre alvor av det. Nå gjorde vi det, sier Sæverud.

Tar ikke stilling til konflikten

Ronny Johansen, leder for LO i Tromsø, var den første som ble arrestert. Han mener at politiet tar parti i en arbeidskonflikt ved å gripe inn.

– Jeg har sagt gjentatte ganger at vi ikke har tatt parti og ikke kommer til å ta parti i konflikten. Det er grenser for hvordan virkemidler man bruker, vi tar ikke stilling til konfliktsaken.

Videre forteller Sæverud at de har en annen grense når det kommer til politiske ytringer, enn eksempel vis fyll og bråk, men at det denne gangen gikk over grensen.

– Dersom man får et pålegg fra politiet og ikke etterkommer det er konsekvensen at man blir fjernet fra stedet og får en bot. Vi har tolerert mye mer i denne situasjonen enn vi ellers ville ha gjort, men også her går det ei grense.

Sendes til retten

NHO begjærte på vegne av Nor Lines midlertidig forføyning for å få stoppet ulovlige blokader av Nor Lines laste og losseoperasjoner i Tromsø. 22. mai ble det avsagt dom, og Nor Lines fikk medholdt i saken. Denne dommen har Sæverud tatt med i sin avgjørelse om å gi et forelegg til demonstrantene som blokkerer på kaia.

– Både den juridiske vurderingen, LO-sentralt og mye annet sammenfallende har bidratt til at vi denne gangen bestemte oss for å arrestere og bøtelegge de involverte i blokaden, sier Sæverud.

Boten var på 4.000 kroner, subsidiert åtte dagers fengsel og ingen skrev under på boten.

- Hvordan vil saken tas videre nå?

– Det gjøres på vanlig måte. I trafikken kan man få en forenklet bot der, men det gjelder kun trafikksaker. Nå er saken sendt til retten, så det er opp til juristene å ta den videre, sier Sæverud.

Tidligere har Nor Lines anmeldt Troms politidistrikt for å ikke gripe inn.

– Den har vi sendt oppover i systemet, så jeg vet ikke om de har trukket den eller ikke.

Ole B. Sæverud Foto: Håkon Steinmo