SOMMARØY: Daglig leder Bernt Hansen sier at årets kvoter er 100.000 tonn lavere enn i et normalår. For Sommarøy-bedriften er produksjonen halvert og innebærer at enda flere må permitteres når sesongen starter til høsten.

6-7 ekstra

– Dagens kvoter er ikke tilstrekkelig til å holde hjulene i gang hos samtlige mottakere langs kysten. For vårt vedkommende innebærer det at vi ikke starter opp som normalt i september. Vi blir nødt til å vente til rundt jul. Det betyr mer omfattende permitteringer og at 6-7 personer ekstra står uten jobb, sier Bernt Hansen.

Han betegner kuttene som fiskerimyndighetene har iverksatt som dramatiske. Og det er spesielt beklagelig at det går ut over et lokalsamfunn som Sommarøy.

Største arbeidsplass

– Sammen med hotellet, er fiskeribedriften største arbeidsplass. Når produksjonen rammes som nå, får det konsekvenser.

Bernt Hansen sier at kvotekuttene ikke får varige konsekvenser for bedriften.

– Vi produserer den sildoljen vi kan og satser på bedre tider. Så snart kvotene er på et normalt nivå, vil vi tilbakestille oss, sier Hansen.

Havna utbedres

Han ser ikke bare negativt på de reduserte sildekvotene.

– Som kjent skal Kystverket mudre og utbedre havna på Sommarøy. Når de store sildetrålerne uteblir i år, vil dette arbeidet foregå uhindret. Et dypere havneområdet har stått på ønskelisten i mange år. Og uten innblanding av fiskeflåten, går forhåpentlig prosessen raskere, sier Bernt Hansen.