Han er en av de om lag hundre kattene som bor i et av Dyrebeskyttelsen Tromsøs fosterhjem, og venter på å få en permanent familie.

Med allerede fulle fosterhjem går Dyrebeskyttelsen Tromsø i år mot nok en krisesommer.

Styreleder Cecilie Johansen ser med bekymring og frykt på resten av sommeren. Det er ingenting som tilsier at det vil minke på antallet katter som blir satt ut på gata når eieren prioriterer ferie. Ei heller vil det minke på kattunger som blir født ute i sesongen.

– Per dags dato har vi hundre katter inne på frivillighuset og i fosterhjem. Vi har i overkant av 80 aktive fosterhjem for katter, og alle er nå fulle, sier Johansen.

Dumpet på trappa

Kattene Nubi-Nabi og Neela er blant de åtte kattene som bor i frivillighuset. De ble dumpet på trappa til en uvitende familie i Nordreisa i fjor sommer, sammen med sine ti kattunger.

– Alle kattene her har hver sin historie og hver sin sak, og det er helt forferdelige livshistorier mange av dem bærer på. Da er det veldig godt å se at de faktisk merker og er takknemlige for at de får komme til et hjem. Man ser tydelig forskjellen på kattene når de har fått omsorg, mat og husly en stund, sier Johansen, mens kattene hopper opp i sofaen sammen med henne.

Når fosterhjem, krisehjem og frivillighuset er fullt, må de ta den tunge prioriteringsjobben.

– Når det er fullt så er det dessverre fullt. Vi prioriterer alltid kattunger, skadede katter og gravide katter. Dessverre ender det som regel opp med at hannkatter blir værende ute til vi klarer å finne et hjem til dem. Da får vi folk til å mate dem utendørs, men det er langt fra et verdig katteliv, sier Johansen.

Hun er oppgitt over at folk velger ferien foran kjæledyret.

– Det er fortsatt en del som har en tanke om at det bare er å sette katta ut, ”for den klarer seg vel”, sier hun med et sukk.

Sommerhjem

Sommeren er tradisjonelt krisetid for Dyrebeskyttelsen, og som en av de største lokalavdelingene i Norge får Tromsøavdelingen mange forespørsler fra andre lokalavdelinger i Nord-Norge.

– Vi har allerede fått flere katter fra avdelingen i Bodø, og hjelper Harstad og Midt-Troms når vi har kapasitet, sier styrelederen.

Hun har lenge etterlyst flere fosterhjem for katter, og oppfordrer folk til å åpne hjemmene sine for kattene, omså bare for en kort periode.

– Hvis noen kan stille som fosterhjem bare på sommeren blir vi utrolig takknemlige, for det er nå pågangen er verst. Det hjelper oss veldig langt, da en del av våre faste fosterhjem også reiser på sommerferie, sier Johansen.

Hun understreker at Dyrebeskyttelsen Tromsø tar alle utgifter for mat og veterinær, og at de også låner ut utstyr.

Eirin Hauglid er en av de mange som er fostermor for katter, og hun kan varmt anbefale å ta inn en fosterkatt.

– Det er en veldig takknemlig oppgave, og det krever bare mye omsorg og husly fra fosterhjemmene. Å se kattenes utvikling gjennom et opphold hjemme hos seg er helt utrolig, sier hun.

Pusien Nubi-Nabi er hjemløs, men får mat, omsorg og husly i Dyrebeskyttelsens frivillighus. Styreleder Cecilie Johansen (til venstre) er bekymret for at flere katter går en kald og våt sommer i møte utendørs. Hun håper flere følger i Eirin Hauglids fotspor og blir fosterfamilie for en katt i sommer. Foto: Ronald Johansen