I forrige uke var TV-kanalen på besøk i byen for å gjøre opptak til et program i serien ”Great giant”, som skal sendes i forbindelse med 70-årsjubileet til Tirpitz-senkingen. Et team på seks stykker, med den kjente programlederen Tony Pollard i spissen, oppsøkte Hansen etter å ha fått en drøss av tilbakemeldinger om at han var den optimale guide på Tirpitzvraket.

– De la ut en forespørsel på et forum, og da rant det inn tips med navnet mitt. De skjønte raskt at jeg kanskje var den som er best egnet for en slik jobb, humrer Hansen.

Onsdag i forrige uke var dykkerdraktene på fra tidlig morgen til sent på kveld, og med to undervannsfotografer på slep viste Hansen dem rundt på vraket som han kjenner nesten like godt som sin egen bukselomme.

Godt kjent

Hansen dykket på vraket for første gang i 1995, og siden den gang har han besøkt vraket godt over 300 ganger. Dermed var det kanskje naturlig at det var nettopp han som skulle vise det internasjonale TV-teamet de største høydepunktene som ligger igjen på havbunnen.

– Både de som var med under vann og de som satt i båten på overflaten var knallimponert, og de var helt rystet over at ingen store produksjonsselskap har vært her å filmet tidligere. Da jeg sa at det stort sett er meg selv og et knippe andre dykkere som er her og dykker jevnlig rullet nesten øynene tilbake i skallen på de to dykkerne, sier Hansen og ler høyt.

Med jubel og gledeshyl fra båten hvor Pollard satt å kommenterte bildene filmkameraene fanget opp under vann, viste Hansen fram de områdene det var tid til å rekke over.

– Tirpitz-feltet er enormt stort, og vi rakk nok bare over en liten brøkdel, sier han.

Jublet over bok

På havbunnen var det ifølge Hansen en bok fra biblioteket som var om bord som fanget størst interesse hos TV-teamet.

– Vi kom over en av veldig mange bøker som ligger på havbunnen, og de var i ekstase over å se tilstanden til boken og at den fortsatt er lesbar. For meg er det helt dagligdags, men jeg skjønner jo at det var stas for TV-teamet, sier han.

Også ammunisjon og gamle kanonkuler fikk blodet til å bruse hos engelskmennene.

– De er vel ikke vant til at man bare lar slik ammunisjon ligge på havbunnen, slik vi gjør i Norge. Det ble de veldig overrasket over, men de gned seg jo samtidig i hendene, for det ble gode TV-bilder av det, sier hun.

Han ble selv intervjuet av produksjonen, men er usikker på om han får plass i det timelange programmet.

– Jeg har vært med på TV-innspillinger før da jeg ble klippet bort, slik er det jo. Jeg synes likevel det er ganske stas at jeg ble valgt ut til å vise rundt et så kjent produksjonsteam, sier han.

Seks stykker fra TV-kanalen var i byen for å filme til programmet. Dan Burton (til høyre), Rob Hill og Tony Pollard fikk god kontakt med Hansen. Foto: Thomas Richardsen Hansen