Tirsdag gjennomførte politiet en kontroll av skytebanene i Tromsdalen. Med leder Astrid E. Nilsen av politiets forvaltningsenheti spissen, ble alt sjekket.

Med på kontrollen var også skytterlagene Glimt Skytterlag, Tromsø pistolklubb og Tromsø jeger- og fiskeforening som benytter banene.

Kontrollen var varslet skytterlagene i forkant.

I en pressemelding lister politidistriktet opp påleggene som politimesteren har gitt. Disse er:

Generelt for alle banene:- Turveien skal være stengt i perioden 1. mai – 30. september.

- Skytebanene er stengt i tidsrommet 1. oktober – 30. april.

- Stenging skal skje med låsbare bommer eller grinder over veien, samt enkelt gjerde/stengsel 5 – 10 meter ut fra bommen/grinden på begge sider.

- Ved bommene/grindene og på gjerdene/stengselet skiltes det som beskrevet på side 4 i rapporten av 11.12.2008.

- Eksisterende skilt som angir at det er trygt å ferdes på veien fjernes.

- Skiltene som er satt ut i terrenget for å markere farlig område kontrolleres og eventuelt suppleres, slik at folk ikke uforvarende kommer inn i farlig område.

- Det taes inn et punkt i baneinstruksene som pålegger skyteleder ekstra oppmerksomhet mot at personell ikke beveger seg inn i farlig område.

- Det må etableres protokoll som dokumenterer baneeiernes egen kontroll to ganger i året.  Første kontroll skal foregå før skyting starter om våren.

Spesielt for pistolbanen:- Rikosjettfarlig materiale (stein/grus) som ligger nærmere skivestativet til høyre enn 5 meter fjernes.  Eventuelt fjernes skivestativet (muligheten for å henge opp skiver).

- Stein rakes ut av kulefanget for å hindre rikosjetter. Eventuelt påfylles kulefanget rikosjettfri masse.

- Sikkerhetsmerke skal være tilgjengelig på standplass.

- Stålplater i nedre kant av skivestativene kles inne eller tildekkes med tre eller annet materiale som hindrer rikosjetter.  Eventuelt bygges det skivevoll foran skivene.

- Bak skivene går det et tydelig tråkk/sti/vei. Fra det punktet der skiltet som markerer farlig område står, skal det være fri sikt til flaggstang på skytebanen.

Spesielt for leirduebanene:- Det må ryddes noe skog på høyre side, slik at det blir fri sikt 20 meter ut fra skytesektor.

- Veggen mellom skeet- og trapbanen forlenges med gjerde eller lignende som avtalt på befaringa.

- Det utarbeides ny instruks for banene.

Riflebanen:- Kulefanget  på 100-meteren synes preget av forfall og tilfredsstiller ikke kravene.  I følge skytterlagene er banen ikke lengre i bruk.

- Banen besluttes stengt.

- Det kunngjøres med oppslag på standplass at banen er stengt og ikke tillates brukt.

Tidsfrister:

- Skiltene som angir at det er trygt å ferdes på veien selv om skyting pågår fjernes og erstattes av skilt som angir at veien er stengt straks, øvrige forhold bringes i orden innen 7. juli 2014.

Astrid Nilsen og Kurt Kaspersen i TJ&FF (til høyre) under kontrollen tirsdag. Foto: Ronald Johansen