I år huser Tromsø seks utvekslingselever gjennom organisasjonene AFS og IFU. De siste fire årene har hver av dem hatt femten vertsfamilier i Tromsø.

– Tromsøværingene er blant landets mest gjestfrie folk, sier Ragnhild Sjyvollen i YUF.

Glad i byen

Utvekslingselev Lukas Jakobus Braeckmans (18) visste ingenting om Tromsø før han kom til byen gjennom organisasjonen AFS.

– Jeg ble litt overrasket og sjokkert over hvor langt nord Tromsø er. Så langt nord har jeg aldri vært før.

Likevel er han veldig glad for at han havnet nettopp her.

– Tromsø er en fin by med flott natur. Dessuten er folk veldig hyggelige og hjelpsomme her, noe de sier ikke stemmer like godt for folk lenger sør i Norge, ler han.

Vil til Nord-Norge

Sjyvollen er programansvarlig for rekruttering av vertsfamilier i YFU. Hun håper trenden med mange vertsfamilier i Tromsø fortsetter.

– En ekstra høy andel av våre vertsfamilier er i Tromsø, som med tanke på befolkningstall slår de store byene ganske grundig. Tromsøværinger er avslappet, rause og gode vertsfamilier.

Sjyvollen påpeker at mange utvekslingselever også vil komme til Nord-Norge.

– De ser ofte for seg nordlys, snø, ski og vill, vakker natur, noe Tromsø faktisk kan levere.

Reiser snart hjem

Lukas mener det beste med Tromsø er at innbyggerne er stolte av byen sin og viser det, men været har han lite til overs for.

– Man vet jo aldri hvordan været skal bli. Dessuten er det altfor mye med snø i fem måneder, sier han.

Etter snart elleve måneder i Tromsø og et skoleår ved Kongsbakken Videregående, reiser Lukas hjem neste uke.

– Jeg både gruer og gleder meg til avreise. Det blir fint å komme hjem igjen til venner og familie, men jeg kommer til å savne norske venner og familien min her i Tromsø.

Trenger vertsfamilier

Lukas har bodd hos en norsk vertsfamilie gjennom hele skoleåret.

– Å være vertsfamilie har vært en veldig fin opplevelse. Vi har selv hatt ei datter ute på utveksling og det har vært veldig gøy å ha noen hos oss her hjemme, forteller vertsmor Borghild Hanssen.

Lasse Narjord Thue, Kommunikasjon- og markedskoordinator i utvekslingsorganisasjonen AFS, sier det alltid er behov for flere vertsfamilier.

– Vi har absolutt behov for flere vertsfamilier og vi vil gjerne ha flere i Tromsø for å få vist fram Nord-Norge, sier Thue.