TØNSNES: – Jeg skjønner at politikerne ønsker en løsning på problematikken. Men vedtaket kan bli som å gå fra vondt til verre. Og da snakker vi ikke bare om støy for beboerne i området. Etableringen kan også bli tidkrevende og kostbar, mener Hansen.

Tilbakeføres

– I dag er det mange grunneiere i området – også Forsvaret og Tromsø Skytterlag som har en evigvarende bruksrett. Førstnevnte har bedt Skifte Eiendom om å selge de statlige arealene. Skjer det, vil sikkerhetssonen rundt skytebanen bli tilbakeført oss som grunneiere. Da står både skytterlaget og kommunen på bar bakke.

Dagfinn Hansen legger ikke skjul på at han ble sjokkert da han hørte hva politikerne i kommunestyret hadde bestemt.

– Jeg tror rett og slett ikke den gjengen er klar over hva de har vedtatt, er hans konklusjon.

Lang prosess

For det første tror Hansen at en etablering i Kjoselvdalen blir en veldig lang prosess.

Dernest kan den bli kostbar – ikke minst fordi økt skyteaktivitet i området gjør det nødvendig å koble boliger med privat vanntilførsel til det kommunale anlegget.

– Selv med dagens begrensede aktivitet er beboerne redde for at drikkevannet deres forurenses av tungmetaller, sier Hansen.

Eier halvparten

Den sikkerhetssonen forsvaret og skytterlaget har i dag, eies av en rekke grunneiere. Hansen har rundt 50 prosent av arealet.

– Vi snakker om mange mål. Det er areal som – ifølge avtalen med forsvaret – havner på våre hender ved et salg. Og etter det jeg har skjønt, er salgsprosessen allerede i gang.

– Det betyr at kommunen må inngå nye avtaler med oss. Og det er ikke automatikk i at de kan videreføres. I verste fall må kommunen på handlerunde. Og dersom vi legger myra, som kommunen en gang kjøpte for 7 millioner kroner for å gjøre plass til Mack og Asko Nord, til grunn, kan regningen bli stor. Minst 3-4 millioner kroner, antyder Dagfinn Hansen.

Lite gjennomtenkt

– På meg virker kommunestyrets vedtak som lite gjennomtenkt. Men dersom det er slik at byen skal ha en ny skytebane – koste hva det koste vil – er saken grei. Da er det bare å åpne pengeboken.

– Samtidig må politikerne og byrådet ta inn over seg at dagens areal i Kjoselvdalen er for lite til å romme alle aktiviteter.

– Uten en betydelig utvidelse, risikerer de ulike aktørene å måtte foreta loddtrekning for å få tilgang til banen. Og det kan vel ikke være meningen når det skal etableres et skyteanlegg for fremtiden, sier grunneieren.

Støyproblem

På spørsmål om støy, sier Dagfinn Hansen at han selv og den nærmeste bebyggelsen ikke vil merke noe.

– De som må ta støyten, er de som bor ned mot Tønsvikelva. De får ekkoet fra skytingen rett i fanget og vil bli langt verre berørt enn eksempelvis beboere i Tromsdalen er i dag.

– Derfor er også det noe kommunen må ta stilling til i den videre prosessen.

– Ikke prioritert

Det sier prosjektleder Pål Skovli Henriksen. Han har for tiden 23 skytebaner som Forsvaret ønsker å avhende. Blant disse ligger ikke Tromsø øverst i bunken.

– Dersom kommunen – som en av flere innen det offentlige med forkjøpsrett – benytter seg av muligheten og prosessen for øvrig går knirkefritt, blir det uansett ingen løsning før neste år. Dersom området må miljøsaneres, tar det lenger tid.

Skovli Henriksen ønsker ikke å uttale seg om de klausulene som ligger i avtalen med grunneierne.

– Det anser jeg som advokatmat i tiden som kommer.

Prosjektlederen tror også det blir mulig å få til avtaler slik at Heimevernet kan benytte et fremtidig anlegg til sin trening.

– Mange blir berørt

Beboer Marit Lilland i Tønsvika mener en skytebane vil berøre mer enn hundre husstander.

– Det er merkelig at politikerne flytter aktiviteten fra Tromsdalen hvor kun friluftsfolket blir rammet. Her vil fastboende bli berørt – hvor mange har bodd i Tønsvika i flere tiår.

Uaktuelt

Lilland innrømmer at både hun og mange med henne trodde Kjoselvdalen som alternativ var et tilbakelagt stadium.

– Politikernes kuvending kom som et sjokk. Men det er en selvfølge at vedtaket vi ikke kan godta. Vi vil kjempe mot et skyteanlegg – helt til topps. Det som nå skjer, blir sett på som et overtramp.

Prosjektleder: Pål Skovli Henriksen i Skifte Eiendom.
berørt: Marit Lilland er en av mange som blir berørt av en skytebane i Kjoselvdalen. Foto: Ronald Johansen Ronald Johansen Ronald Johansen Ronald Johansen