I dag gikk bikket prisen på 95 oktan over 17 kroner på flere steder i Tromsø. På Statoil Breivika lå prisen rundt klokken 15.00 på 17.19 kroner.

– Det er forferdelig dyrt. Jeg bruker bilen veldig mye og da blir dette fryktelig dyrt i lengden, sier Thomas Sørensen, som sto på Statoil Breivika og fylte bensin.

Nå håper Sørensen at prisen kommer til å synke – og forbli nede.

Les også: "Listeprisen øker igjen"

– Jeg synes prisen også er høy når den ligger på 15 kroner literen, sier Sørensen.

Reagert på prisen

Prisen per liter for 95 oktan er for øyeblikket 17 kroner og 21 øre dersom du fyller tanken på Best på Kvaløysletta. Denne prisstigningen kom klokken 11.00 i formiddag.

Les også: "Dieselprisen øker igjen"

Ansatt på bensinstasjonen, Joakim Rødberg, sier at mange kunder har reagert på prisnivået i løpet av formiddagen.

– Ja, noen har vært veldig overrasket over prisen på bensinen. De gamle reagerer mest, sier Rødberg.

Han forteller at prisen på 95 oktan har nærmet seg 17 kroner den siste tiden, og at det har vært veldig nært å bikke over.

– Jeg har aldri sett den over 17 kroner selv.

Steg på kort tid

På Statoil Langnes lå prisen på 17.21 kroner, og det samme gjorde den på Statoil Nansensplass. På Esso i Tromsdalen var prisen på 17.03 kroner. Tove Wedin, som er ansatt på bensinstasjonen opplever at flere har reagert på de høye prisene.

– Vi har vanligvis veldig lave bensinpriser, så det er ikke så rart at folk reagerer når den stiger såpass mye. Jeg har hatt kunder her i dag, som har kommet inn og spurt hvorfor det er så høy, sier Wedin.

Etter klokken 12.00 steg prisen med to kroner.

– I helgen var prisen mye lavere, så plutselig steg den mandag formiddag.

Hun reagerer selv på prisen.

– Det er fryktelig dyrt, om jeg ikke hadde måtte brukt bilen, så ville jeg ikke gjort det.

Årsaken til at prisen bikker 17 kroner akkurat i Tromsø er den såkalte Tromsø-avgiften, en lokalavgift som gjelder bare i Trømsø kommune. Avgiften, på 90 øre, er ment å sikre et miljøvennlig og effektivt transportsystem.

Irak-krisen fører til rekordpris

I forrige uke skrev VG at det er økning i innkjøpsprisen som følge av høyere oljepris som er årsaken til det nye toppnivået. Oljemarkedet påvirkes av urolighetene og den spente situasjonen i Irak og fortsatt driftsstans i oljeforsyningen i Libya. Dessuten bygger Kina oljereserver, og det har også påvirket innkjøpsprisene.

Pressetalsmann i Statoil Fuel og Retail, Knut Hansen, sier til VG at de veiledende prisene på bensin mandag er de høyeste i Norge noen gang. Prisen har nådd 16,15 kroner. Disel-prisen er også på rekordhøye 14,67.

- Når prisen er høyere enn vi noen gang har sett, forstår jeg at folk reagerer og føler at dette er i meste laget. Samtidig vil jeg påpeke at Norge har lave priser målt opp mot inntektsnivået, sier Hansen.

FLERE HAR REAGERT: Tove Wedin har hatt flere kunder som har klaget på bensinprisene på Esso i Tromsdalen. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum
HØYT: På Esso i Tromsdalen var prisen på 17,03 kroner for literen mandag ettermiddag. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum
HØYE PRISER: På Statoil Breivika lå prisen på 17,19 kroner. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum
FORSKJELLIGE PRISER: På Statoil Nansensplass kostet bensinen 17,21 kroner, det er to øre dyrere enn på Statoil Breivika. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum